Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chrupiące placki warzywne"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 184
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 184
Składniki
Mrożoną włoszczyznę oraz zamrożone różyczki kalafiora wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj do miękkości (15 min). Odcedź na sicie, przelej zimną wodą i pozostaw do ostudzenia, a potem zmiksuj na gładką masę.
Masło rozpuść na patelni, oprósz mąką. Cały czas mieszając, przygotuj jasną zasmażkę. Nadal mieszając, stopniowo wlewaj do zasmażki mleko. Dopraw powstały sos solą, pieprzem oraz odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.
Sos zdejmij z ognia, odstaw do przestudzenia. Następnie dodaj do niego 1 całe jajko oraz zmiksowane warzywa. Jeśli masa będzie za rzadka, dodaj do niej trochę bułki tartej. Z powstałej masy formuj placuszki. Zanurzaj je w pozostałych jajkach i obtaczaj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
porcje, czas ok. 30 min; porcja – 290 kcal, cena 2,20 złŹródło: Świat kobiety