Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chrupiące trójkąty z brzoskwiniami"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 308
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 67
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 111
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 497
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 308
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 67
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 111
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 497
Składniki
Mąkę przesiej, wsyp szczyptę soli, łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże. Wymieszaj. Dodaj margarynę i posiekaj nożem. Wbij 1 całe jajko oraz 2 żółtka, wlej śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki (najlepiej na całą noc).
Brzoskwinie sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i osącz. Zdejmij z nich skórkę. Owoce przekrój na połówki, usuń pestki, miąższ zmiksuj w blenderze. Mus dodaj do serka śmietankowego, posłodź do smaku cukrem pudrem. Wymieszaj nadzienie mikserem (jeśli lubisz, dodaj także trochę posiekanych bakalii).
Ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Wytnij kwadraty o boku ok. 8 cm. Na środek każdego połóż porcję nadzienia. Kwadraty złóż na pół po przekątnej i zlep brzegi. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na rumiano w temp. 200 st. (ok. 20 min). Bułeczki ostudź na kratce kuchennej.
Z cukru pudru i soku z cytryny utrzyj gładki lśniący lukier. Udekoruj nim zimne bułeczki.Źródło: Tina