Do góry

Desery Przepis na:

Chruściki drożdżowe

Chruściki drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 152 Ocena: 3954

Dodano:

Odsłon: 8080

Smaczne ,tanie ,łatwe w przygotowaniu ..... Polecam.

Składniki

  • -6 jaja
  • -10 dkg drożdży
  • -400 g śmietany kwaśnej (12%)
  • -1 łyżeczka soli
  • -50 ml wódki
  • -1 łyżka cukru do rozczynu z drożdży
  • -1,2 kg mąki
  • -olej do smażenia lub smalec
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
    Z części śmietany ,cukru ,drożdży ,mąki zrobić rozczyn.
    Wsypać 1 łyżeczkę soli do rozczynu wymieszać i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Jajka ubić mikserem ,dodać kolejno wyrośnięty rozczyn z drożdży,pozostałą śmietanę,wódkę,mąkę.Całość zagnieść jak na makaron i odstawić do wyrośnięcia 30 minut. Gdy już ciasto wyrośnie podzielić na kilka części ,każdą rozwałkować lekko podsypać mąką .Z ciasta ,za pomocą radełka lub noża wyciąć prostokąty, pośrodku prostokąta zrobić nacięcie i wywinąć ciasto do wewnątrz ,przekładając jego górną część przez nacięcie .
    Smażymy z obu stron .....

  2. Obtaczamy ,posypujemy cukrem pudrem ...

  3. Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń