Do góry

Desery Przepis na:

Chrust (wersja oszczędna)

Chrust (wersja oszczędna)

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48527

Dodano:

Odsłon: 48601

Pyszny, aromatyczny chrust z dodatkiem wanilii i zredukowaną ilością żółtek. W dobrej jakości chruście po przeliczeniu powinno przypadać 1 żółtko na 5 dkg mąki. Poniższy przepis to tak zwana wersja oszczędna, równie smaczna. Polecam!

Składniki

  • mąka pszenna 40 dkg
  • żółtka 5 sztuk
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • śmietana 18% 4 łyżki
  • spirytus 2 łyżki
  • wanilia 1 laska
  • dodatkowo: cukier puder, olej rzepakowy do smażenia 1 litr
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Etap 1 - zarabianie ciasta

    Na stolnicę wsypać mąkę, zrobić w niej małe zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Składniki posiekać nożem, następnie dodać śmietanę, wanilię i spirytus. Dłońmi zarobić ciasto.
    Następnie podzielić je na części, z których każdą należy rozwałkować bardzo cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką.
    Nożem wykrawać paski o szerokości 3 cm i długości 15 cm. W każdym pasku robić podłużne nacięcie, następnie jeden koniec paska przekładać przez otwór, lekko pociągając.

  2. Etap 2 - smażenie

    W dość wysokim i szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Zanim zaczniemy smażyć chrust dobrze jest wykonać próbę temperatury tłuszczu (o czym więcej na blogu: http://www.katalogsmakow.blogspot.com/2015/01/chrust-faworki.html)

    Chrust, przed wrzuceniem do rondelka, omiatamy z mąki, smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron*, na rumiano.
    Następnie osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem pudrem.

    *Do przewracania chrustu na drugą stronę najlepiej użyć długiego widelca.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 01 lutego 2015 Bardzo smaczna wersja! Pysznie, aromatycznie - idealnie Beatko! :) Serdecznie pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 30 stycznia 2015 To coś dla mnie. Taka ilość jak na zdjęciu.
Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń