Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, aromatyczny chrust z dodatkiem wanilii i zredukowaną ilością żółtek. W dobrej jakości chruście po przeliczeniu powinno przypadać 1 żółtko na 5 dkg mąki. Poniższy przepis to tak zwana wersja oszczędna, równie smaczna. Polecam!
Etap 1 - zarabianie ciasta
Na stolnicę wsypać mąkę, zrobić w niej małe zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Składniki posiekać nożem, następnie dodać śmietanę, wanilię i spirytus. Dłońmi zarobić ciasto.
Następnie podzielić je na części, z których każdą należy rozwałkować bardzo cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką.
Nożem wykrawać paski o szerokości 3 cm i długości 15 cm. W każdym pasku robić podłużne nacięcie, następnie jeden koniec paska przekładać przez otwór, lekko pociągając.
Etap 2 - smażenie
W dość wysokim i szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Zanim zaczniemy smażyć chrust dobrze jest wykonać próbę temperatury tłuszczu (o czym więcej na blogu: http://www.katalogsmakow.blogspot.com/2015/01/chrust-faworki.html)
Chrust, przed wrzuceniem do rondelka, omiatamy z mąki, smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron*, na rumiano.
Następnie osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem pudrem.
*Do przewracania chrustu na drugą stronę najlepiej użyć długiego widelca.
Smacznego.
Bardzo łatwy przepis na faworki. Smaczne i dość szybkie w przygotowaniu. Pol...
Odsłon: 41037
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 17
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 27
Lekka i pyszna o niezapomnianym smaku.
Odsłon: 79
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 50
Bardzo smaczne, marynowane w zalewie octowej, plasterki z ogórków, smakują ja...
Odsłon: 6691
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 17
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 27
Lekka i pyszna o niezapomnianym smaku.
Odsłon: 79
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 50
Bardzo smaczne, marynowane w zalewie octowej, plasterki z ogórków, smakują ja...
Odsłon: 6691
Składniki
Etap 1 - zarabianie ciasta Na stolnicę wsypać mąkę, zrobić w niej małe zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Składniki posiekać nożem, następnie dodać śmietanę, wanilię i spirytus. Dłońmi zarobić ciasto. Następnie podzielić je na części, z których każdą należy rozwałkować bardzo cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Nożem wykrawać paski o szerokości 3 cm i długości 15 cm. W każdym pasku robić podłużne nacięcie, następnie jeden koniec paska przekładać przez otwór, lekko pociągając.
Etap 2 - smażenie W dość wysokim i szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Zanim zaczniemy smażyć chrust dobrze jest wykonać próbę temperatury tłuszczu (o czym więcej na blogu: http://www.katalogsmakow.blogspot.com/2015/01/chrust-faworki.html) Chrust, przed wrzuceniem do rondelka, omiatamy z mąki, smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron*, na rumiano. Następnie osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem pudrem. *Do przewracania chrustu na drugą stronę najlepiej użyć długiego widelca. Smacznego.
Przepisy Desery
Desery
Fale Dunaju
Desery
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Desery
Proste ciasto z owocami
Desery
Jagodzianki
Fale Dunaju
Pyszne ciasto o pięknej nazwie Fale Dunaju
Odsłon: 896
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 295