Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, aromatyczny chrust z dodatkiem wanilii i zredukowaną ilością żółtek. W dobrej jakości chruście po przeliczeniu powinno przypadać 1 żółtko na 5 dkg mąki. Poniższy przepis to tak zwana wersja oszczędna, równie smaczna. Polecam!
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 790
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8788
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1296
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10403
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4706
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 790
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8788
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1296
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10403
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4706
Składniki
Etap 1 - zarabianie ciasta Na stolnicę wsypać mąkę, zrobić w niej małe zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Składniki posiekać nożem, następnie dodać śmietanę, wanilię i spirytus. Dłońmi zarobić ciasto. Następnie podzielić je na części, z których każdą należy rozwałkować bardzo cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Nożem wykrawać paski o szerokości 3 cm i długości 15 cm. W każdym pasku robić podłużne nacięcie, następnie jeden koniec paska przekładać przez otwór, lekko pociągając.
Etap 2 - smażenie W dość wysokim i szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Zanim zaczniemy smażyć chrust dobrze jest wykonać próbę temperatury tłuszczu (o czym więcej na blogu: http://www.katalogsmakow.blogspot.com/2015/01/chrust-faworki.html) Chrust, przed wrzuceniem do rondelka, omiatamy z mąki, smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron*, na rumiano. Następnie osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem pudrem. *Do przewracania chrustu na drugą stronę najlepiej użyć długiego widelca. Smacznego.