Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Andrzejki, ostatki czy podkoziołek w mojej rodzimej kuchni wielkopolskiej związane są z ze słodkim np. chrustami, zwanymi też chruścikami, czyli faworkami. Stare przepisy mówią, że trzeba je smażyć na smalcu, choć ja czasami używam oleju. Z podanego przepisu wychodzi ok. 70 chrustów.
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3915
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19870
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2995
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4176
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3915
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19870
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2995
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4176
Składniki
1. Odważam mąkę i wsypuję do misy robota. 2. Dodaję jajko, śmietanę, sól, spirytus, proszek, aromat i cukier. 3. Urabiam robotem.
4. Ciasto przekładam na stolnicę, wałkuje na grubość kilku milimetrów. 5. Radełkiem tnę na paski.
6. Każdy pasek tnę na 2-3-4 części ( zależy jaki długi chrust chce uzyskać). 7. Nacinam po środku i przekładam.
8. Rozgrzewam smalec i na gorący wkładam chrusty. 9. Obracam za pomocą patyczka.
10. Jak są rumiane wykładam na talerz z ręcznikiem papierowym. 11. Jak ostygną przekładam na ozdobny talerz i posypuję cukrem pudrem.