Do góry

Desery Przepis na:

Chrusty

Chrusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 1321

Dodano:

Odsłon: 2593

Andrzejki, ostatki czy podkoziołek w mojej rodzimej kuchni wielkopolskiej związane są z ze słodkim np. chrustami, zwanymi też chruścikami, czyli faworkami. Stare przepisy mówią, że trzeba je smażyć na smalcu, choć ja czasami używam oleju. Z podanego przepisu wychodzi ok. 70 chrustów.

Składniki

  • Mąka tortowa (500g)
  • Śmietana kwaśna kremówka (4 łyżki )
  • Cukier (1 łyżeczka)
  • Jajko (2-3 szt.
  • Sól (szczypta)
  • Spirytus (kieliszek)
  • Aromat rumowy lub arakowy
  • Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Chrusty

Przygotowanie

  1. 1. Odważam mąkę i wsypuję do misy robota.
    2. Dodaję jajko, śmietanę, sól, spirytus, proszek, aromat i cukier.
    3. Urabiam robotem.

  2. 4. Ciasto przekładam na stolnicę, wałkuje na grubość kilku milimetrów.
    5. Radełkiem tnę na paski.

  3. 6. Każdy pasek tnę na 2-3-4 części ( zależy jaki długi chrust chce uzyskać).
    7. Nacinam po środku i przekładam.

  4. 8. Rozgrzewam smalec i na gorący wkładam chrusty.
    9. Obracam za pomocą patyczka.

  5. 10. Jak są rumiane wykładam na talerz z ręcznikiem papierowym.
    11. Jak ostygną przekładam na ozdobny talerz i posypuję cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Khot 12 stycznia Przepis w porządku, ale chrust za długo smażony. Jest przypalony, a nie „rumiany”...

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń