Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chryzantema złocista, bardzo smaczny placek drożdżowy. Idealny z mlekiem lub kakao.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116398
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7948
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2998
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1501
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1282
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116398
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7948
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2998
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1501
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1282
Składniki
Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłe mleko z cukrem i drożdżami oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części, jedną połówkę ciasta dzielimy na 6 równych kawałków. Z połowy ciasta przygotowujemy okrąg o średnicy 25 cm i umieszczamy go na przygotowanej blasze. Z każdego kawałka ciasta z drugiej, podzielonej na 6 kawałków połowy formujemy wałek, wałkujemy go na pas o szerokości 10 cm i długości 40 cm. Robimy nacięcia w środku każdego paska, składamy go po długości na pół i układamy po krawędzi okrągłego placka na blasze. I tak robimy z pozostałymi paskami które układamy tak jak ślimak, do wyczerpania pasków. Środek smarujemy białkiem i posypujemy czarnuszką oraz siemieniem lnianym.
Całość przykrywamy pieluszką tetrową lub ściereczką i odstawiamy na 60 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięty placek smarujemy białkiem i pieczemy na środkowej półce, grzałki góra-dół 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do ładnego zarumienienia się placka. Upieczony placek studzimy na kratce. Ostudzony kroimy i zajadamy popijając mlekiem lub kakao. Smacznego!!!