Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne mięciutkie churros z nutą pomarańczy i sosem czekoladowym z chili. Do czekolady chili idealnie się nadaje i sprawia że wyostrza się jej smak jeszcze bardziej. Zanurzamy w sosie churros i zajadamy ze smakiem. Znikną z talerza bardzo szybko.
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 1049
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 1049
Składniki
Do garnka wlewam wodę, dodaję sól, cukier, skórkę pomarańczową, masło i gotuję aż cukier się rozpuści. Wsypuję mąkę i energicznie mieszam drewnianą łyżką aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, będzie gęste. Zdejmuję z ognia i odstawiam do przestudzenia.
Do ciasta wbijam po jednym jajku i łączę mikserem, potem kolejne jako i mieszam. Zrobiłam je dzień wcześniej i wstawiłam do lodówki. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka. W głębokiej patelni rozgrzewam olej do temp 170 stopni. Wrzucam kawałek chleba i obserwuję czy się zarumieni po minucie. Szprycą wyciskam bezpośrednio do oleju ciasto. Churros rosną podczas smażenia i smażę tylko po 4 sztuki po dwie minuty z każdej strony. Reguluję płomień w czasie smażenia. Wykładam łyżką cedzakową na ręcznik kuchenny.
Sos: Do garnka łamię czekoladę, dodaję śmietanę, mleko, chili, skórkę i podgrzewam na małym gazie aż czekolada rozpuści się.ukru.
Zdejmuję z gazu sos zgęstnieje jak postoi. Churros podaję z sosem i pudrem.a drug Skórka kandyzowana: Wyszorowane i sparzone pomarańcze ścieram na tarce o najmniejszych oczkach, zasypuję cukrem i w słoiku odstawiam do lodówki. Gotowa jest już na drugi dzień. Przechowują ją w lodówce kilka miesięcy. Cukru dodaję: skórka z jednej pomarańczy i jedna łyżka c