Do góry

Desery Przepis na:

Ciągliwe ciasteczka imbirowe

Ciągliwe ciasteczka imbirowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 55

Dodano:

Odsłon: 7044

Są przepyszne - lekko pikantne, na zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie. Trzymajcie je w słoiku lub puszce, a spokojnie przetrwają nawet tydzień lub dwa. Chociaż to teoria, bo w praktyce zjecie je szybciej niż przypuszczacie.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • pół łyżeczki soli
  • 150 g miękkiego masła
  • 75 g cukru
  • 2 małe jajka (lub 1 duże)
  • 3 łyżki drobno posiekanego imbiru kandyzowanego
  • łyżeczka suszonego imbiru
  • Cukier imbirowy:
  • 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
  • cukier (ilość zależy od wilgotności imbiru, ok 100-150 g)
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciągliwe ciasteczka imbirowe

Przygotowanie

  1. Zacznijmy od najprostszej rzeczy czyli przygotowania cukru imbirowego. Sprawa jest dziecinnie prosta, bo wystarczy wymieszać ze sobą cukier i imbir starty na drobnych oczkach tarki. Przy czym ilość cukru zależy tutaj od tego jak wiele wchłonie go imbir, powinniście uzyskać mniej więcej strukturę mokrego, jednak wciąż względnie sypkiego piasku. Aby ją uzyskać po prostu zacznijcie od około 100 gram cukru i w razie potrzeby dodawajcie go więcej.

  2. Cóż, kolejne kroki wcale nie będą trudniejsze. Aby przygotować ciasteczka najpierw przesiejcie przez sitko wszystkie sypkie składniki potrzebne do ich przygotowania. Następnie w dużej misce utrzyj masło razem z cukrem do momentu aż powstanie jasna i puszysta masa. Do masła wmiksuj jaja, a następnie powoli dodawaj sypkie składniki. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

  3. Blachy do pieczenia wyłóż papierem. Przy pomocy łyżki nabieraj porcje ciasta, formuj je w kule, które następnie obtaczaj w cukrze imbirowym. Kule układaj na blaszkach w ok. 5 centymetrowych odstępach. Każdą z nich lekko spłaszcz. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 15 minut, aż nabiorą lekko złotego koloru. Następnie wyjmij je z piekarnika i pozostaw na chwilę aby lekko stwardniały (ok. 5 minut) Po tym czasie możesz przełożyć je przy pomocy szpatułki na kratownicę. Pozwól im zupełnie wystygnąć, a potem już tylko ciesz się pysznościami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń