Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka a`la pieguski

Ciasteczka a`la pieguski

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4897

Dodano:

Odsłon: 362

Kolejny szybki przepis na kruche ciasteczka. Wzbogacone są czekoladą i orzechami włoskimi. Z powodzeniem można upiec więcej i przechować dla niespodziewanych gości. Aby się udały konieczna jest pomoc małych pomocników :)

Składniki

  • Margaryna Palma 25 dag
  • Jajka 2 szt.
  • Żółtko 1 szt.
  • Mąka pszenna wrocławska 25 dag
  • Mąka pełnoziarnista 25 dag
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Cukier trzcinowy 1/2 szklanki (można troszkę mniej zwłaszcza jak robimy je dla dzieci)
  • Cukier waniliowy 3 łyżeczki
  • Śmietana kwaśna 2-3 łyżki Czekolada gorzka 1/2 tabliczki
  • Czekolada mleczna 1/2 tabliczki
  • Orzechy włoskie pokrojone 1 szklanka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasteczka a`la pieguski

Przygotowanie

  1. Czekolady pokroić w drobną kosteczkę.

    Mąkę pszenną, pełnoziarnistą i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać jajka, żółtko, cukier, cukier waniliowy i śmietanę kwaśną. Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać ciasto (najlepiej rękami). Pod koniec wyrabiania dodać orzechy i czekoladę.

    Z gotowego ciasta wykrawać małe ciasteczka za pomocą ulubionych foremek.

    Ciasteczka piec do zarumienienia przez ok. 10-15 min. w temp. 160-180 stopni.

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń