Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka anielskie są niemal idealnie białe, bo nie są pieczone, a gotowane na parze! Nawiązują do klasycznego deseru senbei pochodzącego z kuchni japońskiej. Są przygotowywane z mąki ryżowej, dzięki czemu można je podawać bez obaw nawet osobom na diecie bezglutenowej. Całość jest puszysta, lekko chrupiąca, umiarkowanie słodka. Stanie się idealną przekąską czy drugim śniadaniem.
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 21
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 787
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2091
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4089
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 21
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 787
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2091
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4089
Składniki
Do miski wsyp mąkę ryżową, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko trzepaczką.
Dodaj mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszaj.
Przygotuj grube lub wielorazowe papiloty do muffinek. Do każdej z nich przelej 2-3 łyżki masy, tworząc płaskie ciasteczko o grubości ok. 0,5 cm.
Foremki postaw na dużej i grubej patelni. Wlej wodę na ok. 1/3 wysokości brzegów naczynia. Podgrzewaj całość na dużym ogniu do zagotowania wody. Następnie zmniejsz ogień do średniego i przykryj patelnię pokrywką owiniętą w gruby ręcznik kuchenny – zapobiegnie on kapaniu wody na ciasteczka.
Gotuj ciasteczka anielskie przez 10 minut, cały czas utrzymując wodę w stanie wrzenia. Zdejmij pokrywkę i ostrożnie wyjmij papiloty. Odstaw je do lekkiego ostudzenia, a potem przełóż je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 5 dni.