Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka anielskie są niemal idealnie białe, bo nie są pieczone, a gotowane na parze! Nawiązują do klasycznego deseru senbei pochodzącego z kuchni japońskiej. Są przygotowywane z mąki ryżowej, dzięki czemu można je podawać bez obaw nawet osobom na diecie bezglutenowej. Całość jest puszysta, lekko chrupiąca, umiarkowanie słodka. Stanie się idealną przekąską czy drugim śniadaniem.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13640
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 135
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 334
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13640
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 135
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 334
Składniki
Do miski wsyp mąkę ryżową, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko trzepaczką.
Dodaj mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszaj.
Przygotuj grube lub wielorazowe papiloty do muffinek. Do każdej z nich przelej 2-3 łyżki masy, tworząc płaskie ciasteczko o grubości ok. 0,5 cm.
Foremki postaw na dużej i grubej patelni. Wlej wodę na ok. 1/3 wysokości brzegów naczynia. Podgrzewaj całość na dużym ogniu do zagotowania wody. Następnie zmniejsz ogień do średniego i przykryj patelnię pokrywką owiniętą w gruby ręcznik kuchenny – zapobiegnie on kapaniu wody na ciasteczka.
Gotuj ciasteczka anielskie przez 10 minut, cały czas utrzymując wodę w stanie wrzenia. Zdejmij pokrywkę i ostrożnie wyjmij papiloty. Odstaw je do lekkiego ostudzenia, a potem przełóż je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 5 dni.