Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka anielskie są niemal idealnie białe, bo nie są pieczone, a gotowane na parze! Nawiązują do klasycznego deseru senbei pochodzącego z kuchni japońskiej. Są przygotowywane z mąki ryżowej, dzięki czemu można je podawać bez obaw nawet osobom na diecie bezglutenowej. Całość jest puszysta, lekko chrupiąca, umiarkowanie słodka. Stanie się idealną przekąską czy drugim śniadaniem.
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1674
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18584
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6296
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1135
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1674
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18584
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6296
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1135
Składniki
Do miski wsyp mąkę ryżową, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko trzepaczką.
Dodaj mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszaj.
Przygotuj grube lub wielorazowe papiloty do muffinek. Do każdej z nich przelej 2-3 łyżki masy, tworząc płaskie ciasteczko o grubości ok. 0,5 cm.
Foremki postaw na dużej i grubej patelni. Wlej wodę na ok. 1/3 wysokości brzegów naczynia. Podgrzewaj całość na dużym ogniu do zagotowania wody. Następnie zmniejsz ogień do średniego i przykryj patelnię pokrywką owiniętą w gruby ręcznik kuchenny – zapobiegnie on kapaniu wody na ciasteczka.
Gotuj ciasteczka anielskie przez 10 minut, cały czas utrzymując wodę w stanie wrzenia. Zdejmij pokrywkę i ostrożnie wyjmij papiloty. Odstaw je do lekkiego ostudzenia, a potem przełóż je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 5 dni.