Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 52
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 745
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 65
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 52
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 745
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 65
Składniki
Gorzką czekoladę rozdrobnić na małe kawałki. W garnku lub większym rondlu stopić tłuszcz i czekoladę na dużym ogniu. Naczynie odstawić w ciepłe miejsce. Oddzielić żółtka od białek i roztrzepać w małej misce. Orzechy włoskie grubo posiekać. Orzechy nie będą podskakiwały podczas siekania, jeśli deska będzie lekko oprószona cukrem. Do masy czekoladowej dodać cukier waniliowy, cukier, roztrzepane żółtka, mąkę, szczyptę soli oraz posiekane orzechy. Masę dokładnie wymieszać. Dno blachy do pieczenia wyłożyć pargaminem, a boki aluminiową folią. Wypełnić przygotowaną blachę ciastem, dokładnie rozprowadzając masę po całej powierzchni. Piekarnik rozgrzać do temp. 175°C. Wstawić blachę z ciastem. Piec ok. 15-20 min. Ciasto ostrożnie wyjąć z piekarnika i pozostawić w chłodnym miejscu. Po ostygnięciu pokroić w blasze na porcje i delikatnie przełożyć na talerz, zwracając uwagę, by resztki folii lub papieru nie przylegały do ciasta. Brownies można oprószyć cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi. Ciastka doskonale komponują się z lodami o smaku waniliowym. Smacznego :)