Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te ciasteczka cytrynowe to idealny pomysł na deser, drugie śniadanie czy jako przekąska do niedzielnej kawy. Są bardzo miękkie, z kontrastującym smakiem słodko-kwaskowatym, z wyczuwalną nutą cytryny i migdałów. Charakteryzują się lekko popękaną powierzchnią. To przysmak szczególnie popularny we Francji i we Włoszech.
Pyszne, kruche ciasteczka o lekko cytrynowym smaku najlepiej smakują w okolic...
Odsłon: 2855
Bardzo smaczny rolowany boczek wieprzowy, natarty solą, pieprzem i czosnkiem,...
Odsłon: 51
Pyszny sernik bez ciasta o smaku cytrynowym z dodatkiem soku i skórki z cytry...
Odsłon: 112
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1627
Dzisiaj pyszne danie z wątróbki i ryżu. Jeżeli nie macie pomysłu na jutrzejsz...
Odsłon: 290
Bardzo smaczny rolowany boczek wieprzowy, natarty solą, pieprzem i czosnkiem,...
Odsłon: 51
Pyszny sernik bez ciasta o smaku cytrynowym z dodatkiem soku i skórki z cytry...
Odsłon: 112
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1627
Dzisiaj pyszne danie z wątróbki i ryżu. Jeżeli nie macie pomysłu na jutrzejsz...
Odsłon: 290
Składniki
W misce utrzyj masło z drobnym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj startą skórkę cytrynową i sok z cytryny, szczyptę soli, migdały i jajko. Wszystko wymieszaj mikserem na najwyższych obrotach.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy. Całość powinna być jednolita i jednorodna, dość gęsta. Jeśli ciasto jest za płynne, dosyp trochę mąki. Uformuj kulę, owiń ją folią aluminiową i wstaw na godzinę do lodówki.
Stolnicę podsypać odrobiną mąki. Ze schłodzonego ciasta formować niewielkie kuleczki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę obtaczać najpierw w cukrze granulowanym, a następnie w cukrze pudrze. Gotowe ciasteczka cytrynowe umieszczać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi kilka centymetrów odstępu.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. Celsjusza i piec przez 15 minut. Po wyjęciu, ostudzić i posypać pozostałym cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
Śląskie makrony odpustowe
Desery
Sernik cytrynowy
Desery
Sernik Zebra
Desery
Szybka babka bez miksera
Śląskie makrony odpustowe
Śląskie makrony odpustowe to ponoć najlepsze ciastka na Śląsku z bułką tartą...
Odsłon: 102
Sernik cytrynowy
Pyszny sernik bez ciasta o smaku cytrynowym z dodatkiem soku i skórki z cytry...
Odsłon: 112