Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka czekoladowe-pękające

Ciasteczka czekoladowe-pękające

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 8301

Dodano:

Odsłon: 3938

Zmodyfikowałam mój stary przepis w składnikach i wykonaniu. Ciasteczka czekoladowe-pękające wyszły mięciutkie i pyszne.

Składniki

  • CIASTO na 50 szt..:
  • -200 g. masła -150 g. gorzkiej czekolady -200 g. mlecznej czekolady
  • -4 jajka -150 g. cukru
  • -300 g. mąki tortowej -200 g. mąki ziemniaczanej
  • -2 łyżki kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • DO OBTACZANIA: -ok. 150 g. cukru pudru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasteczka czekoladowe-pękające

Przygotowanie

  1. Nad parą rozpuścić, masło z posiekaną czekoladą. Ostudzić do letniego. Jajka ubić jak na biszkopt, najpierw białka ze szczyptą soli, potem cukrem i na koniec z żółtkami. Dolewać letnią czekoladę i na niskich obrotach miksera, zmiksować. Na koniec dodawać po trochu mąki i zmiksować. Ciasto przełożyć na folię spożywczą albo papier do pieczenia, zawinąć i schłodzić, najlepiej całą noc. Ja schłodziłam w zamrażarce ponad pół godz. Nabierać łyżką i robić kuli, wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w cukrze pudrze.

  2. Obtoczone kulki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. w 180 *C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń