Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka francuskie z plasterkami jabłka.

Ciasteczka francuskie z plasterkami jabłka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 485 Ocena: 2599

Dodano:

Odsłon: 21596

Zbliża się weekend wielkimi krokami dlatego dziś przygotowałam ciasteczka, bardzo proste w wykonaniu a już nie wspomnę jak szybko znikają że do weekendu raczej ich nie będzie. No cóż będzie trzeba znowu coś upiec babeczki, ciasto czy co tam mi wpadnie w głowę. Ale na pewno wtedy z chęcią podzielę się przepisem.

Składniki

  • 2 gotowe ciasta francuskie każde po 300 g,
  • 1 jajko,
  • 3 jabłka dość spore,
  • 10 łyżeczek cukru kryształ.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasteczka francuskie z plasterkami jabłka.

Przygotowanie

  1. Przygotowane ciasto francuskie przekroić wzdłuż na dwa paski oraz w poprzek na cztery - pięć kwadratów ( w zależności od wielkości jabłek i ciastek jakie chcemy ).

  2. W międzyczasie przygotować jabłka obrać je, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na plasterki dowolnej grubości.

  3. Na przygotowany kwadracik ułożyć po 4 - 5 plasterków jabłka i obficie posypać łyżeczką cukru kryształ.

  4. Nakryć drugim kawałkiem kwadrata i za pomocą widelca po zaklejać wszystkie boki.

  5. Tak przygotowane ciasteczka położyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować obficie roztrzepanym wcześniej jajkiem.

  6. Posmarowane ciasteczka wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika na 180 stopni i piec 30 minut do ładnego zarumienienia.

  7. Ciasteczka wyszły tak pyszne że brak mi słów na ich opisanie, po prostu musicie sami się przekonać piekąc je. Serdecznie polecam nadają się wyśmienicie na zbliżający się Dzień Kobiet.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń