Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka imbirowo malinowe - kruche z cukrem

Ciasteczka imbirowo malinowe - kruche z cukrem

Autor:

Przepisów i artykułów: 148 Ocena: 1212

Dodano:

Odsłon: 77

Pierwsze próby świątecznych wypieków - ciasteczka są przepyszne. Czuć w nich ostrość imbiru i słodycz malin.

Składniki

  • Mąka - 250g
  • Masło - 150g
  • Cukier - 100g
  • Jajko - 1szt
  • Imbir kandyzowany - 25g
  • Imbir w proszku - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Maliny liofilizowane - 15g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • + Cukier do posypania ciastek
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Imbir kroimy w drobną kostkę. Maliny ucieramy chwilę w moździerzu - na małe kawałeczki.
    Zimne masło kroimy w kostkę.

    Wszystkie składniki na ciastka zagniatamy, aż ładnie się połączą. Maliny dodajemy na końcu, żeby zachowały się w kawałkach. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

    Ciasto wałkujemy na ok 5mm i wycinamy świąteczne wzory, lub po prostu odrywamy po kawałku ciasta i forujemy płaskie ciasteczka.

    Ciasteczka posypujemy cukrem i pieczemy w 180 stopniach 10-13 minut (w zależności od grubości).

    Ciasteczka najlepsze są następnego dnia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 02 grudnia Pyszności! I takie rozbrajające reniferki :))))))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń