Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje najszybsze i mało pracochłonne w przygotowaniu ciastka, co ciekawe bez jajek i mąki. Aromatyczne i mało słodkie.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 720
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22746
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15116
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4843
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45368
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 720
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22746
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15116
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4843
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45368
Składniki
Mleko podgrzać i rozpuścić z masłem. Pozostałe składniki wymieszać w misce.
Wlać gorące mleko do miski i wszystko wymieszać dokładnie łyżką. Powstanie gęsta, mało apetyczna ;) masa.
Masę wyłożyć równomiernie na blachę (taką "z piekarnika") wyłożoną papierem do pieczenia (będzie mieć grubość ok 0,5 cm). Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Przy dłuższym pieczeniu ciastka robią się twarde i chrupiące jak "sezamki". Też smaczne, zależy jaką konsystencje kto lubi ;)
Po upieczeniu i tylko lekkim ostygnięciu pokroić na dowolne kształty (u mnie romby), najlepiej kroi się okrągłym nożem do pizzy.
Ciastka można bardzo długo przechowywać w pojemniku. Ja eksperymentuję z aromatami, olejkami, czasem dodaję kakao w proszku lub kawę rozpuszczalną.