Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka irańskie

Ciasteczka irańskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 1058

Dodano:

Odsłon: 38279

Moje najszybsze i mało pracochłonne w przygotowaniu ciastka, co ciekawe bez jajek i mąki. Aromatyczne i mało słodkie.

Składniki

  • kaszka manna, 300g
  • wiórki kokosowe, 150g
  • cukier trzcinowy, 150g
  • cukier waniliowy, 2-3 łyżeczki
  • cukier waniliowy z kardamonem firmy Kamis, 1 łyżeczka
  • cynamon, 3 łyżeczki
  • olejek migdałowy, kilkanaście kropel
  • olejek arakowy, kilkanaście kropel
  • olejek pomarańczowy, kilkanaście kropel
  • mleko, 1 szkl
  • masło, 100g
  • proszek do pieczenia, 1 czubata łyżeczka
> 6 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasteczka irańskie

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzać i rozpuścić z masłem. Pozostałe składniki wymieszać w misce.

  2. Wlać gorące mleko do miski i wszystko wymieszać dokładnie łyżką. Powstanie gęsta, mało apetyczna ;) masa.

  3. Masę wyłożyć równomiernie na blachę (taką "z piekarnika") wyłożoną papierem do pieczenia (będzie mieć grubość ok 0,5 cm). Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Przy dłuższym pieczeniu ciastka robią się twarde i chrupiące jak "sezamki". Też smaczne, zależy jaką konsystencje kto lubi ;)

  4. Po upieczeniu i tylko lekkim ostygnięciu pokroić na dowolne kształty (u mnie romby), najlepiej kroi się okrągłym nożem do pizzy.

  5. Ciastka można bardzo długo przechowywać w pojemniku. Ja eksperymentuję z aromatami, olejkami, czasem dodaję kakao w proszku lub kawę rozpuszczalną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń