Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka kakaowo-migdałowe

Ciasteczka kakaowo-migdałowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 449 Ocena: 6520

Dodano:

Odsłon: 421

Kruche ciasteczka, które cieszą oczy wyglądem, a podniebienie smakiem. Z podanych proporcji powinno wyjść około 30 ciastek.

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 25 dag miękkiego masła
  • 3/4 szkl. cukru brązowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • garść migdałów
  • 1/2 gorzkiej czekolady 60% lub 70%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasteczka kakaowo-migdałowe

Przygotowanie

  1. Migdały zmielić w młynku do kawy lub drobno posiekać. Składniki podzielić na dwie części. Zagnieść ciasto z migdałami i zawinąć w folię. Drugie ciasto zagnieść z kakao i również zawinąć w folię. Obydwa ciasta dać do lodówki na minimum 30 min.

  2. Rozwałkować na stolnicy kawałek jednego i drugiego ciasta. Wykrawać
    okrągłą foremką ciastka np. z białego ciasta i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z ciemnego ciasta wykrawać małe kółka, serduszka lub (jak ja) gwiazdki. Ciemne małe ciastka nałożyć na białe. Następnie robić odwrotnie tzn. z ciemnego ciasta wykrawać duże ciastka, a na nich układać małe białe ciasteczka. Piec w nagrzanym piekarniku 10-12 min w 180 st. C.

  3. Po wystudzeniu ciastka przyozdobić. Białe lukrem (cukier puder z wodą),
    a ciemne roztopioną czekoladą. Ja nakładałam lukier i czekoladę przy pomocy widelca.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń