Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobrze mieć takie ciasteczka pod ręką, kiedy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego. Do kawy i herbaty, idealne. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a radość ze smakowania swojskich ciasteczek, bezcenna.
Polecam.
Odsłon: 138
Polecam.
Odsłon: 138
Składniki
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i jogurt. Chwilę zmiksować. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe. Wymieszać mikserem, lub robotem do połączenia składników. Ciasto będzie gęste. Miskę z ciastem nakryć folia spożywczą i schłodzić w lodówce, 20-30 minut.
Po tym czasie odrywać po kawałku ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Następnie spłaszczyć i układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni 15-17 minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na garnuszku z gotującą wodą ustawić miseczkę z połamaną na kawałki czekoladą. Podgrzewać aż czekolada się rozpuści. Miska od spodu nie może dotykać wody. Ciasteczka smarować do połowy roztopioną czekoladą (ja zrobiłam to pędzelkiem silikonowym, ale można to zrobić łyżeczką), a następnie posypać wiórkami kokosowymi. Ciasteczka przechowywać w puszce, lub słoiku.