Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobrze mieć takie ciasteczka pod ręką, kiedy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego. Do kawy i herbaty, idealne. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a radość ze smakowania swojskich ciasteczek, bezcenna.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 447
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 401
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1496
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5763
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 447
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 401
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1496
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5763
Składniki
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i jogurt. Chwilę zmiksować. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe. Wymieszać mikserem, lub robotem do połączenia składników. Ciasto będzie gęste. Miskę z ciastem nakryć folia spożywczą i schłodzić w lodówce, 20-30 minut.
Po tym czasie odrywać po kawałku ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Następnie spłaszczyć i układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni 15-17 minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na garnuszku z gotującą wodą ustawić miseczkę z połamaną na kawałki czekoladą. Podgrzewać aż czekolada się rozpuści. Miska od spodu nie może dotykać wody. Ciasteczka smarować do połowy roztopioną czekoladą (ja zrobiłam to pędzelkiem silikonowym, ale można to zrobić łyżeczką), a następnie posypać wiórkami kokosowymi. Ciasteczka przechowywać w puszce, lub słoiku.