Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na przepyszne ciasteczka, to są chyba najlepsze ciasteczka jakie dotąd upiekłam, masełkowe na mące krupczatce, kruche i chrupiące i znikają błyskawicznie, polecam serdecznie :-)
foremka do ciasteczek w kształcie gwiazdki
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5424
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 934
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11867
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1375
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5424
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 934
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11867
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1375
Składniki
1. Do miski wsypujemy 500 g mąki krupczatki, dodajemy 1 szklankę cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli, mieszamy. 2. Dodajemy 3 żółtka. 3. Dodajemy 250 g miękkiego masła. 4. Najpierw mieszamy w misce, później trochę zagniatamy rękami w misce, a następnie przekładamy na blat i dalej zagniatamy. Nie jest to łatwe, ale nie poddajemy się, działamy, zagniatamy, aż ciasto nie będzie się rozpadać. Ewentualnie, gdy naprawdę jest zbyt sypkie, to możemy dodać trochę miękkiego masła, ewentualnie ciasto odłożyć na 15 minut. 5. Zagniecione ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki (nie zamrażalki) na 30 minut. 6. Następnie odkrawamy kawałek ciasta, pozostałe czeka na wałkowanie w lodówce, podsypujemy blat mąką pszenną (nie krupczatką, żeby ułatwić sobie pracę z ciastem) i wałkujemy ciasto na grubość ok. 3 mm, wykrawamy foremką ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 7. Pieczemy przez ok. 15-17 minut w nagrzanym piekarniku na najwyższej półce z grzaniem góra-dół. Termoobieg przy tych ciasteczkach jest niewskazany, mógłby za bardzo wysuszyć ciasteczka. 8. Tuż po wyjęciu z piekarnika ciasteczka wydają się miękkie, trzeba dać im trochę odpocząć. Po chwili staną się cudownie chrupiące. Są przepyszne. Z podanych proporcji otrzymamy ok. 4 blachy ciasteczek. Smacznego :-)