Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, pyszne ciasteczka, które poza tym że świetnie smakują, dostarczają też świetnej zabawy podczas przygotowania ich! :)
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 481
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1300
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 59
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 350
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 481
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1300
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 59
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 350
Składniki
Schłodzone w lodówce masło siekamy starannie nożem z mąką przesianą przez sito. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Rozbijamy jajka, oddzielamy białka od żółtek. Do ciasta dodajemy żółtka oraz szczyptę soli.
Szybko i dokładnie zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, zawijamy w przeźroczystą folię i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Po godzinie wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy je na placek grubości około 3 mm. Foremkami wykrawamy ciasteczka różnego kształtu i kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem lub posmarowaną masłem. Ciastka położone na blasze smarujemy białkiem. Wstawiamy do nagrzanego do 175*C piekarnika i pieczemy około 10-15 minut. Z przygotowanego ciasta, w zależności od wielkości foremek, wychodzi około 30 ciasteczek.
Przygotowujemy lukier: Wsypujemy do miski cukier puder, przesiany przez sitko tak, by nie miał grudek. Dodajemy sok z cytryny oraz gorącą wodę i wszystko dokładnie ucieramy na jednolitą masę.
Gdy ciasteczka ostygną, smarujemy je lukrem, najlepiej pędzelkiem silikonowym. Następnie polukrowane ciastko posypujemy posypką lub płatkami, w zależności od wyobraźni ;-) . Tak przygotowane ciastko odkładamy do ostygnięcia i przygotowujemy następne.
Gotowe ciastka z lukrem zostawiamy na około godzinę, by lukier dobrze zastygł. Smacznego! :)