Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka kukurydziane

Ciasteczka kukurydziane

Autor:

Przepisów i artykułów: 949 Ocena: 25216

Dodano:

Odsłon: 6575

Propozycja na szybkie i proste w przygotowaniu kukurydziane ciasteczka z czekoladą i orzeszkami arachidowymi. Słodka przekąska, świetna dla wszystkich tych, którzy unikają glutenu. Ciasteczka są delikatne i puszyste.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 5 i 1/2 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • czekolada (2 rzędy)
  • 4 -5 łyżek orzeszków arachidowych (prażonych, ale nie solonych)
  • kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie)
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy i studzimy.

    Czekoladę kroimy w kostkę.

    Do dużej miski dodajemy mąkę kukurydzianą*, sodę oczyszczoną, kurkumę i ksylitol**. Mieszamy wszystkie suche składniki.

    Następnie dodajemy mleko, aromat, przestudzone masło oraz jajka i zagniatamy ciasto. Na sam koniec dodajemy kawałki czekolady i orzechy.

    * Pamiętajmy, aby użyć własnie mąki, a nie skrobi kukurydzianej.

    ** Zamiast ksylitolu możemy użyć cukru i zwiększyć jego ilość - wtedy ciastka będą słodsze.

    Kawałki ciasta odrywamy i formujemy ciasteczka. Możemy zrobić większe:

  2. oraz mniejsze:

  3. Uformowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 - 12 minut.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 27 sierpnia 2014 bardzo fajne ciasteczka :-) i ciekawy przepis :-) nigdy nie piekłam ciastek z mąką kukurydzianą i teraz muszę wypróbować wg Twojego przepisu :-). Pozdrawiam :-) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń