Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka marchewkowo-jabłkowe bez cukru i bez mąki

Ciasteczka marchewkowo-jabłkowe bez cukru i bez mąki

Autor:

Przepisów i artykułów: 346 Ocena: 6638

Dodano:

Odsłon: 5978

Bardzo smaczne ciasteczka z dojrzalych bananów, jablek i marchewki, z dodatkiem rodzynek lub zurawiny. Owoce i odrobina syropu klonowego sprawiaja, ze cukier jest juz zbedny, a make doskonale zastepuja platki owsiane. Przygotowanie trwa kilka minut i po 30 minutach pieczenia mamy gotowe pyszne i zdrowe ciasteczka.

Składniki

  • 2 dojrzałe banany (ok. 200 g)
  • 2 małe jabłka (ok. 180 g)
  • 2 małe marchewki (ok. 120 g)
  • 150 g płatków owsianych
  • 80 g rodzynek lub żurawiny
  • 2-3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego (lub masła)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasteczka marchewkowo-jabłkowe bez cukru i bez mąki

Przygotowanie

  1. Rozgrzac piekarnik do 200° C (góra dól). Wylozyc blaszke papierem do pieczenia.
    Banany zmiazdyc widelcem. Umyte i obrane jablka i marchewki zetrzec na tarce o srednich oczkach, dodac do bananów. Do owoców dodac platki owsiane, rodzynki, syrop klonowy i cynamon, nastepnie maslo orzechowe i olej kokosowy i dobrze wymieszac wszystkie skladniki drewnianą lyzka lub szpachelka. Jeśli maslo orzechowe i olej kokosowy sa bardzo twarde, podgrzac je lekko przed dodaniem, aby skladniki dobrze się zlaczyly, alternatywnie mozna zastosowac miekkie maslo.
    Rozlozyc ciasto lyzka na przygotowanej blasze do pieczenia. Piec ciastka w rozgrzanym piekarniku (200° C) na srodkowej szynie przez ok. 30 minut do uzyskania zlotego koloru.

  2. Ciasteczka ostudzic na ruszcie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń