Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne ciasteczka, uwielbiane przez małych i dużych smakoszy, wypełnione piegami z czekolady, orzechów i rodzynek.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 462
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1811
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 371
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 462
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1811
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 371
Składniki
Orzeszki zimne i migdały siekamy na mniejsze kawałki lub rozbijamy je delikatnie w moździerzu. Tabliczkę gorzkiej czekolady również siekamy na mniejsze kawałki. Pokrojone składniki na "piegi" przekładamy do miseczki wraz z rodzynkami (jeśli używamy dużych rodzynek, przekrójmy je na pół).
Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy jajka oraz kilka kropel aromatu waniliowego i ponownie ucieramy.
Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli oraz sodę oczyszczoną. Dokładnie mieszamy, a do powstałego ciasta dodajemy wcześniej przygotowane "piegi" (kawałki gorzkiej czekolady, migdały, orzeszki ziemne i rodzynki).
Następnie formujemy ciasteczka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odpowiednich odstępów.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 10 - 11 minut.
Gotowe ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce. Życzę smacznego! :)