Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka Pieguski

Ciasteczka Pieguski

Autor:

Przepisów i artykułów: 949 Ocena: 25170

Dodano:

Odsłon: 10363

Propozycja na smaczne ciasteczka, uwielbiane przez małych i dużych smakoszy, wypełnione piegami z czekolady, orzechów i rodzynek.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 50 g rodzynek
  • 70 g orzeszków ziemnych
  • 30 g migdałów
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • szczypta soli
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Orzeszki zimne i migdały siekamy na mniejsze kawałki lub rozbijamy je delikatnie w moździerzu.

    Tabliczkę gorzkiej czekolady również siekamy na mniejsze kawałki.

    Pokrojone składniki na "piegi" przekładamy do miseczki wraz z rodzynkami (jeśli używamy dużych rodzynek, przekrójmy je na pół).

  2. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy jajka oraz kilka kropel aromatu waniliowego i ponownie ucieramy.

  3. Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli oraz sodę oczyszczoną. Dokładnie mieszamy, a do powstałego ciasta dodajemy wcześniej przygotowane "piegi" (kawałki gorzkiej czekolady, migdały, orzeszki ziemne i rodzynki).

  4. Następnie formujemy ciasteczka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odpowiednich odstępów.

  5. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 10 - 11 minut.

  6. Gotowe ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń