Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zabawne ciasteczka w kształcie piesków nie tylko dla dzieci. Oczywiście możemy użyć innych foremek.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117985
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8369
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3108
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2081
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1526
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117985
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8369
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3108
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2081
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1526
Składniki
Mąkę przesiewamy na stolnicę, masło kroimy w drobne kawałki, dodajemy do mąki i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki.
Pośrodku mąki robimy wgłębienie, wbijamy jajko i wsypujemy cukier ze skórką cytrynową. Mieszamy do połączenia składników.
Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm, posypując lekko mąką.
Foremką wycinamy ciasteczka (ja użyłam foremki w kształcie pieska, lecz możemy użyć dowolnego kształtu).
Przekładamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
Pieczemy w temperaturze 190 st. C przez 13-15 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.