Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka " Motylki " z ciasta francuskiego.

Ciasteczka  Motylki  z ciasta francuskiego.

Autor:

Przepisów i artykułów: 531 Ocena: 2934

Dodano:

Odsłon: 257

Witam was pięknie jak wam mija dzień ja jestem dziś tak szczęśliwa jak nigdy do tej pory ale na razie nie będę pisać dlaczego aby nie zapeszyć. Podam wam za to przepis na ciasteczka które wymyśliłam z tego szczęścia, wesołe motylki ostatnio moje ciastka cukierki podbiły hit internetu były pokazane w wyszukiwarce Google jestem z siebie bardzo dumna że mogę podzielić się swoimi przepisami z czytelnikami.

Składniki

  • 1 ciasto francuskie 300 g,
  • 1 małe jajko,
  • 2-3 łyżki cukru kryształ.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasteczka " Motylki " z ciasta francuskiego.

Przygotowanie

  1. Gotowe ciasto pokroić wzdłuż po 4 paski tak mniej więcej po 5 - 5,5 cm i w poprzek po około 6 cm., wyjdą z tego małe prostokąciki. Każdy osobno prostokącik przez środek skleić za pomocą paców mniej więcej jak kokardkę.

  2. Tak przygotowane ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym całym jajkiem i obficie obsypać cukrem kryształ.

  3. Ciasteczka wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec 20 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone ciasteczka studzić na kratce.

  4. Ciasteczka świetnie nadają się do kawy jak i dla dzieci, w sklepach ciastka są dość drogie dlatego pomyślałam że zrobię je sama. Miały to być kokardki lecz kształtem po upieczeniu bardziej mi wyglądały na motylki stąd ta nazwa. Ciastka wykonałam z jednego ciasta i wyszło mi 24 sztuki ale jeśli ktoś ma większą rodzinę wystarczy zwiększyć ilość produktów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń