Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasteczka sarenki na zimowej łące"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 253
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 253
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę ze szczyptą soli. Dodaj cukier puder, zimne masło (lub margarynę) i 1 jajko. Posiekaj ostrym nożem, szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią. Ciasto odstaw do lodówki na ok. 30 minut, aby się schłodziło.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy na placek o grubości około 3 mm. Foremką do ciastek wykrawaj sarenki. Blachę do pieczenia przykryj pergaminem. Rozłóż sarenki z kruchego ciasta. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Pozostaw do przestudzenia.
Polewę z ciemnej czekolady przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Polej nią zwierzaki, odstaw do zastudzenia. Białą czekoladę (lub polewę) rozpuść. Użyj do ozdobienia ciasteczek. Sarenki podaj na świąteczny podwieczorek. Możesz je ułożyć na posypanym cukrem talerzu.
czas ok. 60 min; porcja – 90 kcal, cena 90 grŹródło: Świat kobiety