Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka ule, nazywane także gniazdami os, to tradycyjny świąteczny przysmak naszych południowych sąsiadów. Smakuje nie tylko od święta! W dodatku nie wymaga pieczenia. Do przygotowania tego deseru potrzebujesz specjalnych foremek. Trudno je znaleźć na stoiskach z artykułami gospodarstwa domowego, ale możesz je kupić przez internet. Efektowne ule z pewnością staną się ozdobą twojego stołu.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8085
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1168
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9861
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4533
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 543
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8085
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1168
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9861
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4533
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 543
Składniki
Pokrusz biszkopty w malakserze. Połącz w misce wszystkie składniki na ciasto (oprócz mleka). Wyrób dłonią na jednolitą masę. Powinna być zwarta i elastyczna. Wyreguluj konsystencję mlekiem. Owiń masę folią spożywczą i wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki.
Utrzyj masło z cukrem na puch. Połącz z żółtkiem i rumem. Wymieszaj na gładką, kremową masę. Przełóż ją do rękawa cukierniczego.
Przygotuj foremki w kształcie uli. Oprósz je w środku cukrem pudrem (by ciasto się nie przykleiło). Nakładaj do foremek niewielkie porcje ciasta. Palcem lub końcówką drewnianej łyżki wykonuj w cieście otwory na krem. Gotowe „ule” wyjmuj z foremek i odkładaj na bok. Wykorzystaj w ten sposób całe ciasto.
Z użyciem rękawa cukierniczego napełnij „ule” kremem. Z każdy zamknij całym biszkoptem. Tak przygotowane „ule” wstaw jeszcze na co najmniej 2 godziny do lodówki.