Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka z czekoladowymi kulkami zbożowymi

Ciasteczka z czekoladowymi kulkami zbożowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1973

Dodano:

Odsłon: 559

Dla mniejszych i większych... na śniadanie i podwieczorek... do kawy i do mleka...

Składniki

  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 200g masła
  • 2 jajka
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • garść czekoladowych kulek zbożowych (np. Nesquik)
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dwie standardowe blachy piekarnikowe wykładamy papierem do pieczenia.

  2. ROBIMY CIASTO

    Do dużej miski wsypujemy mąkę, sodę oraz sól i mieszamy starannie.
    Do drugiej miski wrzucamy miękkie masło oraz cukier i miksujemy do uzyskania puszystej, jasnej masy. Teraz dodajemy aromat waniliowy, miksujemy jeszcze chwilkę, aby rozprowadzić go w masie maślanej i zabieramy się za dodawanie jajek. Robimy to niespiesznie! Jajka wbijamy po jednym i za każdym razem łączymy dokładnie z pozostałymi składnikami. Następnie dodajemy mieszankę mączną i miksujemy, znów do ładnego połączenia. (Ja w tym momencie przechodzę na tryb ręczny, gdyż masa jest stosunkowo gęsta i zbyt kleista dla ubijaków miksera). Jeśli ciasto jest już jednolite i pachnące, odkładamy mikser i łapiemy w dłoń drewnianą łychę. Jako ostatni, dodajemy składnik kluczowy, czyli… czeko-kulki! Mieszamy bardzo delikatnie, aby nie rozgnieść delikatnych zbożowych kulek, lecz rozłożyć je ładnie w masie. Tak przygotowane, gotowe ciasto powinno być gęste i lepiące.

  3. ROBIMY CIASTECZKA

    Nadszedł czas na formowanie ciasteczek. Niewielkie porcje ciasta (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) nabieramy dłońmi i nadajemy im kształt kuleczek. Rozkładamy je na blachach, a następnie delikatnie spłaszczamy. Pamiętamy oczywiście o tym, aby pomiędzy ciasteczkami zachować odległości, gdyż będą rosły. Tego rodzaju ciasteczka zazwyczaj rozkłada się na blasze w czterech rzędach po cztery. Wtedy mamy pewność, że się nie posklejają.
    Blachy wkładamy do piekarnika na 12-15 minut. Ciasteczka w tym czasie powinny urosnąć, pięknie się zbrązowić i oszałamiająco zapachnieć! Po wyjęciu blachy z piekarnika zostawiamy ciasteczka w spokoju przez 2-3 minuty, gdyż zaraz po upieczeniu są bardzo delikatne. Po tym czasie przekładamy na kratkę i studzimy całkowicie, a ponieważ szybciutko stygną i twardnieją, to możemy je zajadać po 15-20 minutach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń