Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla mniejszych i większych... na śniadanie i podwieczorek... do kawy i do mleka...
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 536
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 637
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 159
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 536
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 637
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 159
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dwie standardowe blachy piekarnikowe wykładamy papierem do pieczenia.
ROBIMY CIASTO Do dużej miski wsypujemy mąkę, sodę oraz sól i mieszamy starannie. Do drugiej miski wrzucamy miękkie masło oraz cukier i miksujemy do uzyskania puszystej, jasnej masy. Teraz dodajemy aromat waniliowy, miksujemy jeszcze chwilkę, aby rozprowadzić go w masie maślanej i zabieramy się za dodawanie jajek. Robimy to niespiesznie! Jajka wbijamy po jednym i za każdym razem łączymy dokładnie z pozostałymi składnikami. Następnie dodajemy mieszankę mączną i miksujemy, znów do ładnego połączenia. (Ja w tym momencie przechodzę na tryb ręczny, gdyż masa jest stosunkowo gęsta i zbyt kleista dla ubijaków miksera). Jeśli ciasto jest już jednolite i pachnące, odkładamy mikser i łapiemy w dłoń drewnianą łychę. Jako ostatni, dodajemy składnik kluczowy, czyli… czeko-kulki! Mieszamy bardzo delikatnie, aby nie rozgnieść delikatnych zbożowych kulek, lecz rozłożyć je ładnie w masie. Tak przygotowane, gotowe ciasto powinno być gęste i lepiące.
ROBIMY CIASTECZKA Nadszedł czas na formowanie ciasteczek. Niewielkie porcje ciasta (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) nabieramy dłońmi i nadajemy im kształt kuleczek. Rozkładamy je na blachach, a następnie delikatnie spłaszczamy. Pamiętamy oczywiście o tym, aby pomiędzy ciasteczkami zachować odległości, gdyż będą rosły. Tego rodzaju ciasteczka zazwyczaj rozkłada się na blasze w czterech rzędach po cztery. Wtedy mamy pewność, że się nie posklejają. Blachy wkładamy do piekarnika na 12-15 minut. Ciasteczka w tym czasie powinny urosnąć, pięknie się zbrązowić i oszałamiająco zapachnieć! Po wyjęciu blachy z piekarnika zostawiamy ciasteczka w spokoju przez 2-3 minuty, gdyż zaraz po upieczeniu są bardzo delikatne. Po tym czasie przekładamy na kratkę i studzimy całkowicie, a ponieważ szybciutko stygną i twardnieją, to możemy je zajadać po 15-20 minutach.