Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasteczka z jabłkami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 250
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 250
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
Składniki
Siekam margarynę z mąką, dodaję sól, cukier, śmietanę i zagniatam na gładkie ciasto. Zakrywam i odstawiam na chwilę.
Jabłka myję, obieram i kroję w ósemki, usuwając gniazda nasienne. Ciasto rozwałkowuję i wycinam szklanką krążki. Na środek każdego krążka kładę kawałek jabłka i zlepiam, podobnie jak pierogi.
Piekę na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką ok. 40 min do lekkiego zarumienienia, w piekarniku nagrzanym do 180oC. Po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem.
40 min
Porcja 360 kcal
Koszt porcji ok. 85 gr
Przepis na 10 porcji
Zamiast jabłek można wykorzystać np. gruszki lub dodać do owoców marmoladę (ciastka będą słodsze).Źródło: Kobieta i życie