Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1977
Dodano: 18.05.2014
Odsłon: 12833
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Mąkę, masło, jajko, cukier puder, cukier waniliowy, sól i 5 dag zmielonych orzeszków zagniatamy w ciasto które schładzamy w lodówce przez 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość do 5 mm i wycinamy kółka 4-5 cm. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 min w temperaturze 175 stopni C. Ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Biały cukier wrzucamy do rondelka i na małym ogniu podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści. Dodajemy masło i syrop klonowy. Podgrzewamy jeszcze chwilę do połączenia składników. Wsypujemy pozostałe orzeszki (25 dag) i mieszamy żeby pokryły się karmelem.
Ciepłą masę nakładamy łyżeczką na ciastka. Odstawiamy do stężenia.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

ggosienka68 19 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Wyglądają bardzo apetycznie :)0 Kto głosował? | Odpowiedz