Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ja robiłam wersję z figą, daktylami i żurawina, ale możecie użyć rodzynek, suszonych moreli albo innych ulubionych bakalii.
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 991
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 202
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 991
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 202
Składniki
Daktyle i figi kroimy na małe kawałki. Orzechy nerkowca tłuczemy lub kroimy na kawałeczki. Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto trzeba dość długo zagniatać. Nie martwcie się, jeśli ciasto będzie sypkie - takie powinno być :)
Formujemy ciasteczka. Ważne, aby mocno je ugnieść - nie będą się rozsypywały po upieczeniu. Z porcji w tym przepisie wyszły mi 24 ciasteczka. Są pyszne i bardzo sycące Pieczemy w 190 stopniach, około 20-25 minut