Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, kruche ciasteczka z suszoną żurawiną, kawałkami mlecznej czekolady oraz nutą cytryny. Rozpieszczą kubki smakowe wszystkich małych oraz dużych smakoszy. Są szybkie i proste w przygotowaniu, delikatne oraz mięciutkie w środku.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2479
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 83
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 169
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 741
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2479
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 83
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 169
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 741
Składniki
Mąkę wsypujemy do miski i łączymy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy kolejno jajka oraz mleko i dokładnie łączymy wszystkie składniki (możemy użyć miksera).
Do powstałej masy dodajemy skórkę cytrynową oraz dosypujemy partiami mąkę z proszkiem. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę i pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę. Masę wstawiamy na 10 minut do zamrażarki.
Po tym czasie formujemy z masy w dłoniach kulki, które delikatnie spłaszczmy (najlepiej robić to lekko zwilżonymi dłońmi). Porcje uformowanej masy układamy (z zachowaniem odstępów) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 12 - 13 minut (do lekkiego zarumienienia). Po upieczeniu odstawiamy je na chwilę do stężenia.
PRZECHOWYWANIE: Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku próżniowym lub dużym słoju.