Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka z żurawiną i czekoladą

Ciasteczka z żurawiną i czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1064 Ocena: 30270

Dodano:

Odsłon: 457

Pyszne, kruche ciasteczka z suszoną żurawiną, kawałkami mlecznej czekolady oraz nutą cytryny. Rozpieszczą kubki smakowe wszystkich małych oraz dużych smakoszy. Są szybkie i proste w przygotowaniu, delikatne oraz mięciutkie w środku.

Składniki

  • 230 g mąki pszennej
  • 160 g drobnego cukru
  • 120 g masła
  • 2 małe jajka
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 70 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka aromatyzowanej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasteczka z żurawiną i czekoladą

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypujemy do miski i łączymy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy kolejno jajka oraz mleko i dokładnie łączymy wszystkie składniki (możemy użyć miksera).

  2. Do powstałej masy dodajemy skórkę cytrynową oraz dosypujemy partiami mąkę z proszkiem. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę i pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę. Masę wstawiamy na 10 minut do zamrażarki.

  3. Po tym czasie formujemy z masy w dłoniach kulki, które delikatnie spłaszczmy (najlepiej robić to lekko zwilżonymi dłońmi). Porcje uformowanej masy układamy (z zachowaniem odstępów) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 12 - 13 minut (do lekkiego zarumienienia). Po upieczeniu odstawiamy je na chwilę do stężenia.

  4. PRZECHOWYWANIE: Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku próżniowym lub dużym słoju.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń