Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, kruche ciasteczka z suszoną żurawiną, kawałkami mlecznej czekolady oraz nutą cytryny. Rozpieszczą kubki smakowe wszystkich małych oraz dużych smakoszy. Są szybkie i proste w przygotowaniu, delikatne oraz mięciutkie w środku.
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 277
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1196
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1246
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13388
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 277
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1196
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1246
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13388
Składniki
Mąkę wsypujemy do miski i łączymy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy kolejno jajka oraz mleko i dokładnie łączymy wszystkie składniki (możemy użyć miksera).
Do powstałej masy dodajemy skórkę cytrynową oraz dosypujemy partiami mąkę z proszkiem. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę i pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę. Masę wstawiamy na 10 minut do zamrażarki.
Po tym czasie formujemy z masy w dłoniach kulki, które delikatnie spłaszczmy (najlepiej robić to lekko zwilżonymi dłońmi). Porcje uformowanej masy układamy (z zachowaniem odstępów) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 12 - 13 minut (do lekkiego zarumienienia). Po upieczeniu odstawiamy je na chwilę do stężenia.
PRZECHOWYWANIE: Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku próżniowym lub dużym słoju.