Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka ze skwarek

Ciasteczka ze skwarek

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 564

Dodano:

Odsłon: 861

Zawsze gdy mam nadmiar słoniny w lodówce topię skwarki i piekę ciasteczka ze skwarek. Przepis zaczerpnęłam z książki kucharskiej "Kuchnia polska", polecam.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g skwarek (niezrumienionych)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 - 3 żółtka
  • 3 płaskie łyżki kwaśnej śmietany (około 60 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
  • 30 g cukru pudru do posypania
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasteczka ze skwarek

Przygotowanie

  1. Odsączone z tłuszczu i wystudzone skwarki przepuścić przez maszynkę na najdrobniejszym sitku lub rozdrobnić blenderem na gładką masę. Do przesianej mąki dodać skwarki, żółtka, przesiany proszek do pieczenia, cukier, śmietanę i posiekaną skórkę pomarańczową.

  2. Zagnieść ciasto, schłodzić przez minimum 30 minut. Po tym czasie do maszynki od mięsa założyć specjalną końcówkę i robić ciasteczka. Można też rozwałkować ciasto na blacie i wykrawać ciasteczka foremką. Piec w temperaturze 180 stopni C (funkcja góra - dół) przez 17 minut na złoty kolor. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasteczka posypać cukrem pudrem. Z podanych porcji wychodzi około 2 blach ciastek.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń