Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze gdy mam nadmiar słoniny w lodówce topię skwarki i piekę ciasteczka ze skwarek. Przepis zaczerpnęłam z książki kucharskiej "Kuchnia polska", polecam.
Pyszne tradycyjnie ciasto które robię od bardzo dawna na każde święta, przepi...
Odsłon: 1047
Prosta sałatka śledziowa z jabłkiem, cebulą, papryką i groszkiem w sosie majo...
Odsłon: 542
Kawałki fileta kurczaka zatopione w pysznym sosie serowym z dodatkiem groszku...
Odsłon: 10821
Zupa grzybowa z leśnych grzybów
Odsłon: 124
Pyszne tradycyjnie ciasto które robię od bardzo dawna na każde święta, przepi...
Odsłon: 1047
Prosta sałatka śledziowa z jabłkiem, cebulą, papryką i groszkiem w sosie majo...
Odsłon: 542
Kawałki fileta kurczaka zatopione w pysznym sosie serowym z dodatkiem groszku...
Odsłon: 10821
Zupa grzybowa z leśnych grzybów
Odsłon: 124
Składniki
Odsączone z tłuszczu i wystudzone skwarki przepuścić przez maszynkę na najdrobniejszym sitku lub rozdrobnić blenderem na gładką masę. Do przesianej mąki dodać skwarki, żółtka, przesiany proszek do pieczenia, cukier, śmietanę i posiekaną skórkę pomarańczową.
Zagnieść ciasto, schłodzić przez minimum 30 minut. Po tym czasie do maszynki od mięsa założyć specjalną końcówkę i robić ciasteczka. Można też rozwałkować ciasto na blacie i wykrawać ciasteczka foremką. Piec w temperaturze 180 stopni C (funkcja góra - dół) przez 17 minut na złoty kolor. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasteczka posypać cukrem pudrem. Z podanych porcji wychodzi około 2 blach ciastek. Smacznego!