Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i łatwe. Dzieci bardzo je lubią.
Kolorowe ciasteczka korzenne, udekorowane kolorowym lukrem i ozdobami.
Odsłon: 144
W Wielkopolsce makiełki to tradycyjny wigilijny deser. W domu naszej babci mi...
Odsłon: 52
Tradycyjny świąteczny obiad z roladami ze schabu i pysznym nadzieniem z piecz...
Odsłon: 67
Kolorowe ciasteczka korzenne, udekorowane kolorowym lukrem i ozdobami.
Odsłon: 144
W Wielkopolsce makiełki to tradycyjny wigilijny deser. W domu naszej babci mi...
Odsłon: 52
Tradycyjny świąteczny obiad z roladami ze schabu i pysznym nadzieniem z piecz...
Odsłon: 67
Składniki
Do przesianej mąki dodać zmielone skwarki i skórkę pomarańczową dokładnie wymieszać. Jaja ubić z cukrem pudrem, dodać śmietanę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połończyć, zagnieść ciasto, odstawić na około 1 godz. do schłodzenia.
Ciasteczka formować za pomocą maszynki do mięsa z foremką do wyciskania ciastek lub przez rozwałkowanie ciasta na grubość 3 milimetry, wykrajać foremkami lub szklanką różnego kształtu ciasteczek. Przed pieczeniem nakłuć widelcem, aby nie uległy w czasie wypieku zniekształceniu. piec w temperaturze 180 stopni 20 minut.