Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka Zielona figa

Ciasteczka Zielona figa

Autor:

Przepisów i artykułów: 767 Ocena: 14946

Dodano:

Odsłon: 346

Dzisiaj mam dla Was ciasteczka w kształcie fig. Każdy znajdzie w nich coś dobrego dla siebie. Jest tu mak, kokos, sezam i pyszny dżem ( u mnie daktylowy ). Wbrew pozorom ciasteczka są dość proste w wykonaniu.

Składniki

  • Ciasto : mąka tortowa 200 g
  • mąka krupczatka 100 g
  • smalec, lub olej kokosowy 50 g
  • masło lub margaryna 50 g
  • świeże listki rukoli 45 g ( lub zielony barwnik )
  • proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka
  • cukier waniliowy-migdałowy 1 łyżeczka
  • cukier puder 100 g
  • 1 jajko
  • suchy mak 2,5-3 łyżki
  • wiórki kokosowe 2,5 łyżki
  • mleko kwaśne, kefir lub jogurt 4-5 łyżek
  • Nadzienie : dżem daktylowy, figowy lub inny ok.100 g
  • prażony sezam ok.50 g
  • ew. mąka kukurydziana, ziemniaczana, ryżowa, kasztanowa 1 łyżeczka
  • szczypta fioletowego barwnika + kilka kropli alkoholu
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasteczka Zielona figa

Przygotowanie

  1. Dżem wymieszać z sezamem uprażonym na suchej patelni.
    Dla stabilności można dodać trochę mąki.
    Listki rukoli rozdrobnić w malakserze na gładką masę.
    Mąki przesiać z proszkiem, posiekać z chłodnym tłuszczem.
    Dodać rukolę, jajko, kwaśne mleko, mak, kokos, przesiany cukier puder i waniliowy.
    Zagnieść ciasto.
    Włożyć do lodówki na ok. 60 minut.
    Potem odrywać po 30 g ciasta, uformować kulki.
    Możemy delikatnie podsypać mąką.
    Każdą kulkę spłaszczyć wewnętrzną częścią dłoni.
    Po środku spłaszczonej kulki nałożyć nadzienie i dokładnie zlepić, powtórnie tworząc kulkę.
    Ciastka przełożyć do foremek z okrągłym dnem.
    Każe ciastko szczypiemy na górze, tworząc ogonem.
    Pieczemy w 160 C około 30 minut.


  2. Barwnik mieszamy z kilkoma kroplami alkoholu.
    Po upieczeniu, na każdym ciasteczku wykałaczką malujemy fioletowe pionowe paski.

  3. Ps. Jeśli nie macie takiej foremki, myślę że można użyć formy do babeczek.
    Tylko każde ciasteczko nałożyć na krążek z papieru i dopiero włożyć do foremki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń