Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Desery
  • Ciastka francuskie z jabłkami
  • Desery
  • Przepis na

Ciastka francuskie z jabłkami

20.09.2024 Odsłon: 365
5.0 (11 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj przychodzę do Was z prostym przepisem na chrupiące ciastka z ciasta francuskiego, wypełnione nadzieniem z jabłek, żurawiny i orzechów. Jabłkowe nadzienie jest lekko słodkie, a owoce rozpływają się w ustach. Żurawina przyjemnie przełamuje słodycz jabłek, orzechy nadają im chrupkości, a cynamon sprawia, że możemy posmakować jesieni z każdym kolejnym kęsem.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

blaszka z piekarnika

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4903

do 30 min 30 min
38
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Śniadania Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Jestem miłośniczką sałatek. Oto dowód, że z produktów przeznaczonych na kana...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4331

do 15 min 15 min
10
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Puchate racuchy z jabłkiem

Przekąski Puchate racuchy z jabłkiem

Polecam. Jak u babci.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4731

do 30 min 30 min
15
baba
baba
Desery

ciasto z owocami

Desery ciasto z owocami

ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 13515

do 30 min 30 min
34
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3219

do 30 min 30 min
9
baba
baba
Przekąski

ciasteczka owsiane

Przekąski ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Jajka
  • Płatki
  • Ciastka

Odsłon: 1002

do 30 min 30 min
5
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4903

do 30 min 30 min
38
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Śniadania Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Jestem miłośniczką sałatek. Oto dowód, że z produktów przeznaczonych na kana...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4331

do 15 min 15 min
10
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Puchate racuchy z jabłkiem

Przekąski Puchate racuchy z jabłkiem

Polecam. Jak u babci.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4731

do 30 min 30 min
15
baba
baba
Desery

ciasto z owocami

Desery ciasto z owocami

ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 13515

do 30 min 30 min
34
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3219

do 30 min 30 min
9
baba
baba
Przekąski

ciasteczka owsiane

Przekąski ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Jajka
  • Płatki
  • Ciastka

Odsłon: 1002

do 30 min 30 min
5
Smaker
REKLAMA
Smaker
Desery
Smaker
Ciastka francuskie z jabłkami
Autor:
MazPrzyGarach
do 30 min
> 6 osób

Składniki

  • 30 g masła
  • 600 g jabłek, po pokrojeniu (800 g jabłek przed obraniem)
  • 15 ml soku z cytryny
  • 60 g brązowego cukru
  • 60 g żurawiny
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 płaty ciasta francuskiego – ja używam płatów 35 x 24 cm, które ważą po 325 g
  • 80 g orzechów włoskich
  • 30 g rozpuszczonego masła, do posmarowania ciastek
  • 1 łyżka cukru, do posypania ciastek
Sposób przygotowania:
1

Na patelni z grubym dnem rozgrzej 30 g masła. Na gorący tłuszcz wyłóż 600 g obranych, pokrojonych w drobną kostkę, kwaśnych jabłek, a następnie polej je świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Zawartość patelni krótko przemieszaj, żeby sok pokrył owoce. Do tak przygotowanych owoców dodaj 60 g brązowego cukru, 60 g żurawiny i płaską łyżeczkę cynamonu. Całość krótko wymieszaj, tylko do rozprowadzenia dodatków w jabłkach, a następnie doprowadź do lekkiego wrzenia.

2

Jabłka praż w ten sposób przez kilka minut, aż owoce wyraźnie zmiękną i zaczną się lekko rozpadać, a większość płynu odparuje. Zawartość patelni warto od czasu do czasu przemieszać, żeby owoce się nie przypaliły. Nie staraj się całkowicie rozgotować jabłek, bo możesz mieć później problem z nadziewaniem ciastek.

3

Kiedy jabłka są już miękkie, a na dnie patelni pozostało niewiele płynu, zdejmij nadzienie z ognia, przełóż do osobnego naczynia i odstaw do całkowitego wystudzenia. Jabłka można przygotować dzień wcześniej, spokojnie wystudzić i przetrzymać przez noc w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

4

Płat ciasta francuskiego (35 x 24 cm) przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i podziel na 6 równych części. Ważne, żeby wyjąć ciasto francuskie z lodówki około 15 minut wcześniej, żeby nie było problemu z jego rozwijaniem. Na każdy kawałek ciasta połóż po kilka grubo pokrojonych orzechów włoskich. Na orzechy wyłóż równe porcje wystudzonego nadzienia – około półtorej łyżki na ciastko. Po wyłożeniu farszu ostrożnie owiń go ciastem francuskim, a następnie szczelnie sklej każde ciastko. Po złożeniu wszystkich ciastek przygnieć ich boki widelcem. Tak przygotowane ciastka odstaw do lodówki na około 10 minut plus czas rozgrzewania piekarnika.

5

Kiedy piekarnik jest gorący, wyjmij blachę z lodówki, a następnie zrób trzy głębokie nacięcia na każdym ciastku. Nacięcia nie tylko ozdobią wypieki, ale również pozwolą ulatniać się parze, która wytworzy się w trakcie pieczenia w nadzieniu. Dzięki temu ciastka nie będą pękać i zachowają kształt, który im nadasz. Górę tak przygotowanych ciastek posmaruj rozpuszczonym masłem i posyp odrobiną cukru.

6

Tak przygotowane ciastka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 15 – 17 minut, do chwili, kiedy ciasto wyrośnie i nabierze pięknego, złotego koloru.

7

Gotowe ciastka wyjmij z piekarnika i odstaw na blaszce na około 5 minut, do lekkiego przestudzenia. Następnie ostrożnie przełóż je na kratkę i wystudź całkowicie.

8

Proces powtórz z drugą partią ciasta.

9

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki