Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka grzybki

Ciastka grzybki

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 1470

Dodano:

Odsłon: 12027

Ciastka grzybki jadłam ostatni raz w dzieciństwie. Pamiętam, że wywołały dużo uśmiechu i pozytywnych wrażeń, kiedy je zobaczyłamZachęćcie swoje pociechy do wspólnego przygotowania tych wspaniałych grzybków, a zabawy i wrażeń będzie na pewno mnóstwo. Owszem, są pracochłonne w przygotowaniu, ale pomoc malutkich rączek i efekt finalny wynagrodzi wszystko. Ciastka grzybki to nic innego jak połączenie kruchego ciastka z ulubionym kremem, który ukryty jest pod kapeluszem grzybka. Wierzch kapelusza zanurzony jest w polewie czekoladowej, a nóżka zanurzona w maku, aby ciastka bardziej realistycznie przedstawiały prawdziwe grzyby.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 450 g
  • margaryna 200 g
  • zimna woda 2 łyżki
  • żółtka z 3 jaj
  • szczypta soli
  • cukier puder 80 g
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciastka grzybki

Przygotowanie

  1. Składniki na około 20 średniej wielkości grzybków

    Ciasto kruche

    mąka pszenna 2 szklanki 450 g
    szczypta soli
    cukier puder 1/2 szklanki około 80 g
    żółtka z 2 dużych jaj
    margaryna 200 g
    zimna woda 3 łyżki
    Krem orzechowy

    mleko w proszku 1 szklanki
    mleko 70 ml
    miękkie masło 1 łyżka
    cukier wanilinowy 16 g
    orzechy włoskie 100 g
    serek mascarpone 200 g
    śmietana 30 % 200 ml
    cukier puder 2 łyżki
    Ponadto

    suchy mak 1-2 łyżki
    białko z 1 jajka
    Polewa kakaowa

    masło 50 g
    cukier 1/2 szklanki
    mleko 4 łyżki
    gorzkie kakao 3 łyżki

  2. Przygotowanie

    Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną margarynę i zimną wodę, wszystkie składniki siekamy z grubsza i rozcieramy palcami do momentu uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy żółtka, początkowo siekamy, a potem ciasto zagniatamy na stolnicy. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie kule, spłaszczamy je i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
    Orzechy z grubsza siekamy i prażymy na suchej patelni, co jakiś czas mieszamy. Kiedy orzechy wystygną mielimy je w blenderze. W rondlu umieszczamy mleko, masło i cukier wanilinowy i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Następnie dodajemy mleko w proszku i mieszamy energicznie, aby pozbyć się grudek. Dodajemy zmielone orzechy, chwilę podgrzewamy i odstawiamy masę do wystudzenia. Serek mascarpone ubijamy z wcześniej przesianym cukrem pudrem. Następnie dodajemy mocno schłodzoną kremówkę i ubijamy na sztywny krem. Partiami dodajemy do kremu wystudzoną mieszankę z mleka w proszku, stale miksujemy. Gotowy krem przekładamy do miski i chłodzimy w lodówce.
    Schłodzone ciasto dzielimy na trzy części z przeznaczeniem na kapelusze, które pieczemy na foremkach do kruchych babeczek, drugą na blaszki i trzonki. Ciasto wałkujemy i wykrawamy od foremek krążki, układamy na zewnętrznej, natłuszczonej stronie foremki i lekko formujemy nasze kapelusze. Od pierścienia wykrawamy blaszki tak, aby były nieco mniejsze od kapeluszy, robimy na środku dziurkę wielkości odpowiedniej do trzonka. Natomiast z trzeciej części ciasta formujemy trzonki, a grubszą końcówkę maczamy w białku i maku. Wszystkie części ciasta pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 °C przez 10-15 minut. Ciasto studzimy na kratce.
    Kapelusz nadziewamy kremem, przykrywamy blaszką i umieszczamy trzonek. Kapelusze delikatnie zanurzamy w polewie.
    W rondlu umieszczamy masło, cukier i mleko podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Garnek zdejmujemy z palnika i szybciutko dodajemy przesiane kakao, energicznie mieszamy.
    Ciastka przechowujemy w lodówce, najlepsze do jedzenia są po paru godzinach lub następnego dnia, kiedy ciasto nieco zmięknie.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 03 lutego 2018 Oj, narobiłam się tych grzybków na urodziny synka (lata 80 ub.w.) i szyszek z ryżu "dmuchanego". Teraz będę robić dla wnuczki. Pycha. Polecam z całego serca.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń