Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są to chrupiące, pyszne ciasteczka z czekoladą, orzechami. Są idealne dla dzieci, czy na rodzinne spotkania.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 386
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 10328
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 52
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 386
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 10328
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 52
Składniki
CIASTO Do miski dajemy miękkie-wręcz wpół rozpuszczone masło z cukrem pudrem i ucieramy na jednolitą, jasną masę. Następnie dodajemy jajko, żółtko i śmietanę- wszystko dalej miksujemy. Na koniec dodajemy sól, i proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę.Zagniatamy ciasto. Powinno być nie klejące i plastyczne. Jeśli się klei podsypujemy mąką.
Z ciasto odrywamy kawałek wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulę i następnie spłaszczamy z jednej strony nadając kształt łezki. Lekko spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni na jasny, lekko złoty kolor. Jeżyki ładnie podrosną.
Następnie rozpuszczamy czekoladę, smarujemy nią ciasteczko zostawiając miejsce z przodu na oczy i nosek
, obtaczamy w orzechach, a wykałaczką robimy z czekolady oczka i nosek.
i gotowe, przechowujemy chłodnym miejscu lub w lodówce.