Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka kakaowo - orzechowe ( z orzechów włoskich). Można je wycinać dowolnymi foremkami.
Składniki
Do miski wsypałam wszystkie składniki sypkie, czyli mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, kakao, zmielone orzechy oraz obydwa rodzaje cukru. Do tego wbiłam jajko, wlałam zimną śmietanę i dodałam pokrojone na kawałki zimne masło. Wszystko zagniotłam dość szybko na jednolite ciasto podsypując od czasu do czasu mąką aby się nie kleiło. Gotowe ciasto uformowałam w kulę i schowałam do foliowego woreczka śniadaniowego. Następnie ciasto schowałam do lodówki aby się schłodziło. Wystarczy kilka godzin, ale ja zostawiłam ciasto na całą noc. Następnego dnia podzieliłam ciasto na kawałki i podsypując delikatnie mąką rozwałkowałam każdy kawałek na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta wycinałam takie kółka a'la kwiatki z dziurką w środku. Używałam do tego foremki do wycinania pierogów i nakrętki od butelki. Gotowe ciastka układałam na blaszce z wyposażenia piekarnika przykrytej papierem do pieczenia. Ciastka piekłam ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Przed pierwszym pieczeniem nie rozgrzewałam piekarnika. Następne partie ciastek piekły się ciut krócej bo piekarnik był nagrzany, ale czas pieczenia należy dostosować do swojego piekarnika i do wielkości i grubości ciastek. Po upieczeniu ciastka wystudziłam na metalowej kratce. Można je udekorować cukrem pudrem lub oblać mleczną czekolada.