Desery Przepis na:
Ciastka kukurydziane

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3418
Dodano: 26.04.2010
Odsłon: 5208
Składniki
- 5 szklanek płatków kukurydzianych
- garść pestek dyni
- garść pestek słonecznika
- garść rodzynek lub żurawiny (może być pół na pół)
- 100g płatków migdałowych
- 2 jajka
- kostka masła
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki cukru pudru
- pół szklanki płatków owsianych
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
W rondelku roztapiamy masło i pozostawiamy do ostygnięcia. Wszystkie sypkie składniki łączymy ze sobą w misce, mieszamy dokładnie. Dodajemy jajka i przestudzone masło.
-
Wszystko mieszamy łapkami, żeby się dokładnie połączyło. Odstawiamy na około pół godzinki, aby masło i jajko wsiąknęły w płatki. Będą się wtedy lepiej kleić.
-
Formujemy małe ciastka według uznania i wykładamy na blaszkę (na papier). Pieczemy 10-15 minut.
Komentarze do przepisu (1)

karola18 05 marca 2011Zgłoś do usunięcia
wczoraj robiłam te ciacha, wyszły super a rodzinka i goście byli zachwyceni :)0 Kto głosował? | Odpowiedz