Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te ciastka miodowe są idealną przekąską o każdej porze roku. Świetnie smakują zarówno do orzeźwiającej lemoniady, jak i rozgrzewającej herbaty.
Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z w...
Odsłon: 19290
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1043
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 735
Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z w...
Odsłon: 19290
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1043
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 735
Składniki
Miód na początek umieść w rondelku i podgrzej, aby delikatnie odparował. Następnie odstaw go do wystudzenia. Kiedy będzie całkowicie zimny, przejdź do robienia ciasta.
Przesianą mąkę wysyp na blat, dodaj szczyptę soli i cukier waniliowy. Masło wyciągnij z lodówki, pokrój w kostkę i przełóż na mąkę z dodatkami. Zacznij energicznie wyrabiać ciasto, a po chwili wlej miód. Połącz wszystkie składniki, aby masa była jednolita i gładka.
Uformuj kulę, zawiń w folię i umieść w lodówce na około godzinę. Po wyciągnięciu podziel na 2-3 części i każdą z nich rozwałkuj na placek o grubości około 4 mm. Wykrój okrągłe ciasteczka, wyłóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każde ciastko oprósz cukrem białym. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 12-15 minut aż się zarumienią. Nie przeciągaj czasu pieczenia, kiedy ciastka zrobią się złote, bo będą twarde.