Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeszki to pieczone ciasteczka, które przypominają swoim kształtem i kolorem orzechy włoskie. W wielu domach jest to tradycyjny świąteczny przysmak. Może też sprawdzić się jako prosty przepis na deser po obiedzie albo sposób na wspólne pieczenie razem z dziećmi w kuchni. Gwarantujemy, że smak ciastek orzeszków jest obłędny!
Przepis na ciastka orzeszki nie należy do najprostszych. Ciasto ma delikatną strukturę, ale dzięki dodatkowi masła i skrobi ziemniaczanej staje się odpowiednio kruche, jednak nie rozpada się po chwyceniu dłonią. Właśnie dlatego warto trzymać się odpowiednich proporcji, a także etapów krok po kroku.
Rozpoczynasz od zagniatania ciasta, co nie sprawi ci większego kłopotu i włożenia go do lodówki. Chłodzenie jest bardzo ważne, aby lepiej formować małe kuleczki, a do tego zyskać odpowiednią konsystencję delikatnego kruchego ciasta.
Następnym etapem jest odrywanie ciasta i kreatywna zabawa z przygotowywaniem kulek. To może być świetna zabawa zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Później wystarczy już tylko upiec ciastka orzeszki w rozgrzanej maszynce. To etap, podczas którego w domu unosi się niesamowity zapach ciasta kruchego. Kiedy już się upieką, musisz poczekać aż ostygną. Dopiero wtedy zabierzesz się za nadziewanie orzeszków masą czekoladową.
Do przygotowania naszego specjalnego przepisu na orzeszki, potrzebujesz urządzenia do wypiekania ze specjalnymi wgłębieniami. Przypomina on swoim wyglądem toster. Jeśli lubisz przepisy na niebanalne wypieki, które zaskakują swoim wyglądem, zobacz też nasz przepis na ciastka całuski.
Przede wszystkim nasz sprawdzony przepis na orzeszki pozwoli ci uzyskać ciasto o odpowiedniej konsystencji. Powinna być ona gładka, elastyczna i lekko wilgotna, ale nie przylepiająca się do dłoni. Składniki warto wyjąć z lodówki np. na godzinę przed przygotowywaniem. Połącz je wszystkie w misce i wyrabiaj tylko do połączenia składników. Nie miksuj zbyt długo, aby nie było twarde po upieczeniu. Jeśli ciasto po wymieszaniu jest zbyt miękkie i lepi się do rąk – dodaj odrobinę mąki pszennej (nie więcej niż 1-2 łyżki, aby nie zatracić delikatności). Z kolei kiedy jest zbyt suche i sypkie, dobrze sprawdzi się odrobina masła, wody albo śmietany kwaśnej. Po zagnieceniu owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Tak naprawdę nie musisz mieć specjalnych umiejętności, aby poradzić sobie z przepisem na ciastka orzeszki. Wystarczy, że podzielisz sobie ciasto na dwie części, lekko rozwałkujesz i będziesz odrywać kawałek po kawałku. Tak znacznie łatwiej będzie ci uformować małe kuleczki. Nie musisz się starać, żeby były równe. Ważne, żeby nie wypełniały całych otworów w maszynce do pieczenia. Niektórzy wybierają też tradycyjne rozwiązanie, czyli metalową foremkę i pieczenie ciastek orzeszków na kuchence gazowej. Wymaga to jednak wprawy, większej kontroli temperatury i zaangażowania.
Bardzo ważny jest też czas pieczenia ciastek orzeszków. Zbyt krótki sprawi, że ciasto będzie jasne, miękkie i zacznie się rozpadać. Z kolei zbyt długie pieczenie jest ryzykowne, bo skorupka zrobi się twarda i sucha. Kontroluj, aby ciastka orzeszki miały złoty, lekko rumiany kolor. Najczęściej osiągają go już po 2-3 minutach w dobrze nagrzanej maszynce.
Choć najczęściej orzeszki nadziewa się kremem czekoladowo-orzechowym (takim jak nutella), możliwości jest znacznie więcej. Możesz wybrać masło orzechowe albo gładki krem z białej czekolady. Jeśli lubisz wyjątkowo słodkie wypieki, z ciastem kruchym świetnie się komponuje kajmak z puszki.
Dla miłośników intensywnie czekoladowych smaków, proponujemy ganache z gorzkiej czekolady i śmietanki 30%. A dla tych, którzy nie przepadają za słodyczą, idealnym rozwiązaniem może być kokosowy krem z mleka w proszku i wiórków kokosowych.
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 451
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1365
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25454
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 451
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1365
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25454
Składniki
Składniki na ciasto przełóż do dużej miski lub misy malaksera i zmiksuj do połączenia składników. Ciasto możesz również wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Po wyciągnięciu z lodówki od razu zacząć formować małe kuleczki.
Piec kuleczki w rozgrzanej maszynce, aż do momentu, w którym nabiorą rumianego koloru, Trwa to zazwyczaj około kilku minut (2-3). Upieczone ciasteczka wyciągnąć i odłożyć do przestudzenia.
Każdą połówkę orzeszka nadziej masą i połącz z drugą połówką, tworząc ciasteczko w kształcie orzeszka.
Przełóż ciasteczka do lodówki. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.