Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche pieczone ciasteczka w kształcie orzeszków to tradycyjny świąteczny przysmak w wielu domach. Jak zrobić ciastka orzeszki? Sprawdź nasz sprawdzony przepis i zaskocz swoich gości niebanalnym smakiem tych doskonałych ciasteczek.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5360
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 943
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 156
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5360
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 943
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 156
Składniki
Składniki na ciasto przełóż do dużej miski lub misy malaksera i zmiksuj do połączenia składników. Ciasto możesz również wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Po wyciągnięciu z lodówki od razu zacząć formować małe kuleczki.
Piec kuleczki w rozgrzanej maszynce, aż do momentu, w którym nabiorą rumianego koloru, Trwa to zazwyczaj około kilku minut (2-3). Upieczone ciasteczka wyciągnąć i odłożyć do przestudzenia.
Każdą połówkę orzeszka nadziej masą i połącz z drugą połówką, tworząc ciasteczko w kształcie orzeszka.
Przełóż ciasteczka do lodówki. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.