Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11327
Dodano: 01.04.2017
Odsłon: 2233
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Masło rozpuścić i pozostawić do przestudzenia. Płatki umieścić w blenderze i zmiksować do powstania mąki.
Mąkę owsianą wymieszać z sodą, cynamonem i solą. W oddzielnej misce utrzeć jajko z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać schłodzone, rozpuszczone masło i raz jeszcze utrzeć całość. Płynne składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Na koniec dodać pokrojoną dosyć drobno czekoladę (15 dag) i wmieszać do ciasta. Miskę z ciastem wstawić do lodówki i schłodzić przez ok. 20-30 min. aż ciasto zgęstnieje.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką do lodów (albo dużą łyżką) nabierać ciasto, formować kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego, następnie lekko spłaszczać. W gotowe ciastka lekko powciskać małe kawałki czekolady (pozostałe 5 dag). Ciastka rosną podczas pieczenia i delikatnie się rozlewają, więc odległości na blaszce powinny być dosyć duże.
Piec w temp. 180 stopni ok. 15-20 minut.
Ciastka przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego :-)
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Futka 02 kwietnia 2017Zgłoś do usunięcia
Świetne i bardzo smakowite ciasteczka :) <3 Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Obserwator 01 kwietnia 2017Zgłoś do usunięcia
Zdrowo, pysznie... i piękne zdjęcie. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz