Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka owsiane z czekoladą

Ciastka owsiane z czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 10704

Dodano:

Odsłon: 1795

mega kruche, chrupiące, aromatyczne, bez białej mąki, zdrowsze od tradycyjnych, ekspresowe w przygotowaniu przepyszne ciastka :-)

Składniki

  • płatki owsiane górskie ok. 45 dag
  • masło 25 dag
  • cukier trzcinowy 1 szkl.
  • soda oczyszczona 2 płaskie łyżeczki
  • cynamon 1 płaska łyżeczka
  • sól 2 szczypty
  • jajko 2 duże
  • gorzka czekolada 20 dag
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciastka owsiane z czekoladą

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić i pozostawić do przestudzenia. Płatki umieścić w blenderze i zmiksować do powstania mąki.

  2. Mąkę owsianą wymieszać z sodą, cynamonem i solą. W oddzielnej misce utrzeć jajko z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać schłodzone, rozpuszczone masło i raz jeszcze utrzeć całość. Płynne składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Na koniec dodać pokrojoną dosyć drobno czekoladę (15 dag) i wmieszać do ciasta. Miskę z ciastem wstawić do lodówki i schłodzić przez ok. 20-30 min. aż ciasto zgęstnieje.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką do lodów (albo dużą łyżką) nabierać ciasto, formować kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego, następnie lekko spłaszczać. W gotowe ciastka lekko powciskać małe kawałki czekolady (pozostałe 5 dag). Ciastka rosną podczas pieczenia i delikatnie się rozlewają, więc odległości na blaszce powinny być dosyć duże.

  3. Piec w temp. 180 stopni ok. 15-20 minut.

  4. Ciastka przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń