Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
mega kruche, chrupiące, aromatyczne, bez białej mąki, zdrowsze od tradycyjnych, ekspresowe w przygotowaniu przepyszne ciastka :-)
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34983
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 18452
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34983
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 18452
Składniki
Masło rozpuścić i pozostawić do przestudzenia. Płatki umieścić w blenderze i zmiksować do powstania mąki.
Mąkę owsianą wymieszać z sodą, cynamonem i solą. W oddzielnej misce utrzeć jajko z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać schłodzone, rozpuszczone masło i raz jeszcze utrzeć całość. Płynne składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Na koniec dodać pokrojoną dosyć drobno czekoladę (15 dag) i wmieszać do ciasta. Miskę z ciastem wstawić do lodówki i schłodzić przez ok. 20-30 min. aż ciasto zgęstnieje. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką do lodów (albo dużą łyżką) nabierać ciasto, formować kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego, następnie lekko spłaszczać. W gotowe ciastka lekko powciskać małe kawałki czekolady (pozostałe 5 dag). Ciastka rosną podczas pieczenia i delikatnie się rozlewają, więc odległości na blaszce powinny być dosyć duże.
Piec w temp. 180 stopni ok. 15-20 minut.
Ciastka przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego :-)