Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka ryżowe ze śliwką

Ciastka ryżowe ze śliwką

Autor:

Przepisów i artykułów: 244 Ocena: 1603

Dodano:

Odsłon: 286

Miękkie i nie za słodkie ciasteczka z dodatkiem ryżu, bez jajek i w wersji bezglutenowej.

Składniki

  • 180 g ryżu
  • 180 g mąki (u mnie mieszanka gryczanej i owsianej bg)
  • 30 g oleju kokosowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • ok. 500 g śliwek bez pestek
  • 2 łyżki miodu
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciastka ryżowe ze śliwką

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy i go ugotowanego, ale jeszcze gorącego dodajemy olej kokosowy, aby się rozpuścił. Mieszamy i ostawiamy do ostygnięcia.

  2. Śliwki blendujemy na mus, tylko żeby nie przesadzić i nie zrobił się zbyt lejący.

  3. Do większej miski wrzucamy ryż, przesianą mąkę, cynamon, miód i mieszamy łyżką (ja zrobiłam to ręcznie, wtedy mam pewność, że dobrze wszystko się połączyło). Na koniec dodajemy śliwki i wszystko mieszamy.

  4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i odrobinę go natłuszczamy. Lekko zwilżonymi rękami formujemy kulki, spłaszczamy i układamy na papierze. Pieczemy 40 minut w 170 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń