Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie i nie za słodkie ciasteczka z dodatkiem ryżu, bez jajek i w wersji bezglutenowej.
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3205
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 786
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 276
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 215
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3205
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 786
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 276
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 215
Składniki
Ryż gotujemy i go ugotowanego, ale jeszcze gorącego dodajemy olej kokosowy, aby się rozpuścił. Mieszamy i ostawiamy do ostygnięcia.
Śliwki blendujemy na mus, tylko żeby nie przesadzić i nie zrobił się zbyt lejący.
Do większej miski wrzucamy ryż, przesianą mąkę, cynamon, miód i mieszamy łyżką (ja zrobiłam to ręcznie, wtedy mam pewność, że dobrze wszystko się połączyło). Na koniec dodajemy śliwki i wszystko mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i odrobinę go natłuszczamy. Lekko zwilżonymi rękami formujemy kulki, spłaszczamy i układamy na papierze. Pieczemy 40 minut w 170 stopniach.