Do góry

Desery Przepis na:

ciastka twarogowe z jagodami

ciastka twarogowe z jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 316 Ocena: 2545

Dodano:

Odsłon: 6581

Weekendowe słodkości do kawki. Ciasto twarogowe a do tego czarne jagody, pyszności po prostu...

Składniki

  • mąka pszenna - 200 g
  • twaróg - 200 g
  • masło - 150 g
  • jagody - 200 g
  • cukier - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana lub kukurydziana - 1 płaska łyżka
  • rozmącone jajko - 1 szt
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
ciastka twarogowe z jagodami

Przygotowanie

  1. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać mąkę i rozdrobniony widelcem twaróg, szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin.

  2. Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.

  3. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie wysypanym mąką, na grubość około 0,5 cm. Szklanką wycinać kółka, na środku zrobić lekkie wgłębienia (użyłam do tego dno kieliszka).

  4. Brzegi ciastek posmarować rozmąconym jajkiem, na środku kłaść po łyżeczce jagód.

  5. Ciastka ułożyć na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

NutkaSmaku 24 lipca Słodka przyjemność , naprawdę super wyglądają :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń