Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka uszki makuszki

Ciastka uszki makuszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2563 Ocena: 19450

Dodano:

Odsłon: 587

Wspaniałe ciasteczka na stół świąteczny.

Składniki

  • Masło 20 dag
  • Cukier 18 dag
  • Jajka 2 szt.
  • Mleko 4 łyżki
  • Mąka pszenna 25 dag
  • Migdały zmielone 20 dag
  • Cukier puder do posypki
  • Składniki na nadzienie:
  • Mak zmielony 1 szklanka
  • Mleko ½ szklanki
  • Suszona żurawina 10 dag
  • Cukier 4 łyżki
  • Miód prawdziwy 2 łyżki
  • Rum 2 łyżki
  • Skórka z pomarańczy kandyzowana
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciastka uszki makuszki

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Masło utrzeć z cukrem, dodając stopniowo jajka i mleko. Następnie wsypać mąkę z migdałami i usiekać kruche ciasto. Uformować kulę, schłodzić i w między czasie zrobić nadzienie. Wszystkie składniki(oprócz rumu) zagotować na wolnym ogniu do zgęstnienia masy. Po ostudzeniu dodać rum. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wycinać szklanką krążki, na środek kłaść nadzienie i zlepiać w trzech miejscach w trójkąty. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze180 stopni około 20 minut. P[o upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń