Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka z dynią i żurawiną

Ciastka z dynią i żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 232 Ocena: 2671

Dodano:

Odsłon: 1927

Miękkie, delikatne ciastka dyniowe z dodatkiem żurawiny i skórki pomarańczowej

Składniki

  • ½ kg dyni (potrzebne będzie finalnie 3/4 pure z upieczonej dyni)
  • 110 gram miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • niepełna szklanka suszonej żurawiny
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka otartej skórki z pomarańczy
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię wydrążyć i upiec w 180 stopniach przez ok 45 minut aż będzie miękka (widelec ma wchodzić gładko w dynię).
    Zmiksować, ostudzić. Odłożyć 3/4 szklanki ( resztę można wykorzystać  do innych dań np zupa albo smoothie)

  2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
    Miękkie masło zmiksować z cukrem – ok 5 minut aż całość zbieleje. Dodać jajko i pure z dyni, zmiksować.
    Przesiać mąkę, dodać sól, cynamon, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać.
    Dodać do mokrych składników, wymieszać łyżką (lub zmiksować na małych obrotach) na gładką masę, na końcu wmieszać łyżką żurawinę i skórkę pomarańczową.

  3. Układać masę łyżką na formie blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec 12-15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń