Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka z jabłkami

Ciastka z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 904

Dodano:

Odsłon: 3191

Pyszne ciasto krucho - drożdżowe. Z podanego przepisu wyszło ponad 40 ciastek. Ciasteczka przygotowuje się dzień wcześniej bo ciasto musi przez noc być w lodówce.

Składniki

  • Składniki na ciasto krucho drożdżowe:
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1/2 łyżki cukru
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • szczypta soli,
  • Dodatkowo:
  • 50 g jabłek
  • 1 – łyżeczki cynamonu
  • cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite i gładkie ciasto.
    Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i włożyć na noc do lodówki.

    Następnego dnia obrać jabłka pokroić, na ćwiartki i posypać cynamonem.

    Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek o grubości 2 – 4 mm. Szklanką wykrawać kółka. Na jedną połowę krążka nałożyć jabłko z cynamonem i przykryć drugą połową. Tak samo jak przy klejeniu pierogów. Sklejamy brzegi ze sobą z obu stron jabłka, pozostawiając otwór.

  2. Gotowe ciasteczka ułożyć w niewielkich odstępach na wyłożonej papierem blaszce.
    Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2014/03/ciastka-z-jabkami.html

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń