Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i efektowne ciasteczka przygotowane z ciasta francuskiego z dużą ilością kremu i frużeliną malinową.
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1516
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 4716
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7257
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1516
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 4716
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7257
Składniki
Ciasto francuskie kroję na mniejsze kawałki, każdy brzeg zwijam do środka, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, środek nakłuwam widelcem i smaruję mlekiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika 200 stopni, góra/dół i piekę do mocnego zarumienienia u mnie ok 10-15min. Upieczone pozostawiam do wystudzenia. FRUŻELINA MALINOWA ok 200g malin (użyłam mrożonych) przekładam do garnka, dodaję 1 łyżkę cukru i na małym ogniu gotuję aż lekko woda odparuje. W szklance mieszam pół łyżki mąki ziemniaczanej z odrobiną wody, wlewam do malin i całość mieszam aż masa zgęstnieje. Pozostawiam do ostudzenia. (Jeśli masa wyszła zbyt gęsta, można dolać wody). KREM KOKOSOWY: 50g czekolady białej mieszam z odrobiną śmietanki 30%, rozpuszczam i studzę. 250g mascarpone mieszam z 250g śmietanki 30%, dodaję 2 łyżki cukru pudru (sprawdź czy taki poziom słodkości Ci odpowiada) i ubijam na sztywną masę, gdy masa będzie gęsta, dodaję rozpuszczoną czekoladę i 2 łyżki wiórek kokosowych, całość miksuję do połączenia. Krem wykładam na Upieczone ciasta, następnie dodaję frużelinę malinową, całość posypuję cukrem pudrem. Ciastka smakują najlepiej schłodzone.