Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciastka z kremem karmelowym"
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 879
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 137
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3756
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 169
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 879
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 137
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3756
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 169
Składniki
Ciasto: wodę zagotuj z masłem. Przesiej mąkę ze szczyptą soli. Mąkę dodawaj partiami do wrzącej wody, cały czas energicznie mieszając. Gdy masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek naczynia, zdejmij garnek z ognia. Ostudź całkowicie. Dopiero wtedy zmiksuj z jajkami na jednolitą masę.
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj podłużne paski ciasta o długości ok. 8 cm (pamiętaj o zachowaniu odstępów)! Piecz 20 min w 200 st.
Krem: w 1/2 szkl. mleka rozrób budyń. Resztę mleka zagotuj z pokrojoną wanilią i cukrem. Wlej mleko z proszkiem, ugotuj budyń. Ostudź, wyjmij wanilię. Masło utrzyj na puszysty krem i miksując, dodawaj po łyżce budyniu.
Eklerki przekrój wzdłuż. Na jedną połówkę wyciśnij krem i przykryj drugą, delikatnie dociskając. polewy rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Lekko przestudź. Polej cienkim strumieniem ciastka. Posyp dla dekoracji odrobiną cukru pudru.Źródło: Tina