Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka z kremem karmelowym

Ciastka z kremem karmelowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Ciastka z kremem karmelowym"

Składniki

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. wody
  • 3 duże jajka
  • 13 dag masła
  • sól. Krem: 1 budyń karmelowy
  • 400 ml mleka
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 laska wanilii. Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 łyżeczki masła
  • 30 ml mleka
  • cukier puder
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: wodę zagotuj z masłem. Przesiej mąkę ze szczyptą soli. Mąkę dodawaj partiami do wrzącej wody, cały czas energicznie mieszając. Gdy masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek naczynia, zdejmij garnek z ognia. Ostudź całkowicie. Dopiero wtedy zmiksuj z jajkami na jednolitą masę.

  2. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj podłużne paski ciasta o długości ok. 8 cm (pamiętaj o zachowaniu odstępów)! Piecz 20 min w 200 st.

  3. Krem: w 1/2 szkl. mleka rozrób budyń. Resztę mleka zagotuj z pokrojoną wanilią i cukrem. Wlej mleko z proszkiem, ugotuj budyń. Ostudź, wyjmij wanilię. Masło utrzyj na puszysty krem i miksując, dodawaj po łyżce budyniu.

  4. Eklerki przekrój wzdłuż. Na jedną połówkę wyciśnij krem i przykryj drugą, delikatnie dociskając. polewy rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Lekko przestudź. Polej cienkim strumieniem ciastka. Posyp dla dekoracji odrobiną cukru pudru.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń